130 let
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: ČTK

Berdych ladil formu na Turnaj mistrů. Radil mu i Lendl

Davis Cup
  •   15:21
PROSTĚJOV - Bez konkrétního cíle vstoupí nejlepší český tenista současnosti Tomáš Berdych do Turnaje mistrů v Londýně, který v pondělí rozehraje utkáním se Srbem Novakem Djokovičem. Ve skupině narazí také na světovou jedničku Španěla Rafaela Nadala a bývalého prvního hráče světa Američana Andyho Roddicka.

"Cesta k postupu vede přes všechny tři soupeře. Nelze vůbec kalkulovat. Nejdůležitější je soustředit se na start. Až zvládnu první zápas, tak si mohu říci, pojďme na další," uvedl Berdych na dnešní tiskové konferenci v Prostějově.

Se všemi soupeři ve skupině má prý čerstvé nevyřízené účty. "Ale takových účtů mám z letoška poměrně dost," podotkl Berdych, podle kterého se soupeři v takovém turnaji nedají vybírat. Kdyby však mohl, hrál by nejraději s Davidem Ferrerem. "Je to asi jediný hráč, kterého bych zvolil," zamyslel se Berdych nad kvalitou soupeřů. Na druhou stranu přiznal, že má rád zápasy, kdy není favoritem.

Program Turnaje mistrů

Neděle (začátek 13:15 SEČ):
B. Bryan, M. Bryan (USA) - Melzer, Petzschner (Rak.),
Söderling (4-Švéd.) - Murray (5-Brit.),
nejdříve od 19:15
Dlouhý, Paes (ČR/Ind.) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.),
Federer (2-Švýc.) - Ferrer (7-Šp.).

Pondělí (13:15):
Kubot, Marach (Pol./Rak.) - Bhúpathí, Mirnyi (Ind./Běl.),
nejdříve od 15:00
Djokovič (3-Srb.) - Berdych (6-ČR),
Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Moodie, Norman (JAR/Belg.), Nadal (1-Šp.) - Roddick (8-USA).

Atmosféru Turnaje mistrů si vyzkoušel už před třemi lety v Šanghaji, tehdy se ale na kurt jako náhradník nedostal. "Vnímal jsem velký shon a zájem fanoušků. Byl jsem z toho vykulený, tato akce je něco jiného než normální turnaj," uvedl Berdych. Letos vidí výhodu v tom, že na tenisty čekají pouze dvě oficiální akce. První bude společné fotografování a druhou v pátek asi hodinové setkání s novináři.

"Mohu se soustředit jen na tenis. Vím přesně, kdy budu hrát, což považuji za výhodu. Je to podobné jako při Davis Cupu," myslí si šestý hráč světa. Před samotným turnajem dělá finalista letošního Wimbledonu všechno pro to, aby se dostal do optimální formy. "Když se v pondělí před zápasem s Djokovičem ráno vzbudím, tak mohu říci, že jsem udělal všechno pro dobrý výsledek. Veškerá moje příprava probíhala podle předem nachystaného plánu. Podstoupil jsem trochu náročnější tréninkový blok," uvedl Berdych.

O vrcholu sezony si také povídal s Ivanem Lendlem během jeho nedávné návštěvy České republiky. "Celý večer jsem jen seděl a poslouchal jeho poznatky. Popisoval, jak sám tento turnaj hrával a dost jsem od něj pochytil. Hlavně se mi líbila jeho hezká věta, že když potřeboval hrát dobře v Austrálii, tak Turnaj mistrů vynechal," řekl Berdych k setkání se legendárním tenistou, který má z Turnaje mistrů rekordních pět titulů.

Autor: ČTK