Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych má důležité vítězství: Bylo to o štěstí

Sport

  21:25
LONDÝN - Tomáš Berdych nestačil při odvracení mečbolu Janka Tipsareviče v dnešním utkání na Turnaji mistrů v Londýně příliš přemýšlet, ale přesto měl pocit, že volej srbského tenisty skončí za čárou. Je přesvědčen, že zatímco v pondělním zápase s Novakem Djokovičem měl trochu smůlu, tentokrát měl větší štěstí. Od pátečního závěrečného utkání ve skupině se Španělem Davidem Ferrerem očekává stejný maraton, jakými byly jeho dva dosavadní zápasy.

Tomáš Berdych oslavuje vítězství foto: Reuters

 "V pondělí (s Djokovičem) jsem měl trochu smůlu. Dnes jsem měl větší štěstí," řekl Berdych po zápase novinářům. "Tipsarevič ve třetím setu výborně servíroval. Čekal jsem na šanci a ta naštěstí přišla v tie-breaku. Na to se už nikdo zpátky ptát nebude, uvidí jen to skóre," dodal.

Tipsareviče zdolal po dvou hodinách a 26 minutách 2:6, 6:3 a 7:6. Srb měl mečbol, při kterém poslal bekhendový volej do autu. Vzápětí udělal dvojchybu a nabídl tak Berdychovi mečbol. Při jeho mečbolu jsem nestačil moc přemýšlet. Tušil jsem, že půjde na síť. Zahrál jsem obranný bekhend a zkusil ho zahrát nižší, abych mu úplně nenahrál," líčil klíčový míč Berdych, který měl dojem, že soupeřův volej půjde do autu.

Janko Tipsarevič
Tomáš Berdych (vlevo) a Janko Tipsarevič

Janko Tipsarevič sahal po vítězství. V klíčových výměnách ale selhal.

"Jak jsem to zahrál, měl jsem dobrý pocit. Viděl jsem ho na síti, jak u toho jakoby stál nestál, tak jsem měl pocit, že to tam nespadne," řekl Berdych. Neznervóznilo ho ani to, když si Tipsarevič vyžádal kontrolu Jestřábího oka. "Nepochyboval jsem, " dodal.

Tipsarevič po utkání řekl, že by mečbol zahrál stejně. "Zase bych šel na síť a zahrál volej. Nejsem určitě zklamaný tím, jak jsem to zahrál," uvedl. "Ale jsem na sebe naštvaný, že jsem udělal první dvojchybu za stavu 6:6 v tie-breaku a že jsem vrátil Berdycha do utkání," litoval.

Podle Berdycha jsou takové zápasy na nejvyšší úrovni především soubojem psychiky. "V takovémhle zápase člověk nemůže řešit, jestli má lepší bekhend nebo forhend. Při mečbolu nešlo o to, že by měl špatný volej, ale o to, že to neustál, jak by chtěl, a udělal chybu," řekl.

Utkání bylo do značné míry zrcadlovým odrazem pondělního souboje se světovou jedničkou Djokovičem. Rozhodovalo se také v tie-breaku, Berdych proti Djokovičovi neproměnil mečbol a nakonec prohrál.

ČTĚTE TAKÉ

Berdych připustil, že na něm možná z počátku ležel stín pondělní trpké prohry. "Ale spíš se mi opravdu nepovedl začátek. První míč byl tak zoufalej, že mě to zarazilo a trochu jsem se zasekl," uvedl. "Nemohl jsem chytnout rytmus, ale současně jsem cítil, že s ním mohu na kurtu vydržet dlouho a to se také ukázalo." Berdych porazil Tipsareviče i nedávno v Paříži. "Oba zápasy s ním byly výjimečné a nesmírně těžké. V Paříži jsem se kvalifikoval na Turnaj mistrů a vyhrál padesátý zápas v sezoně. A tady jsem si zachoval šance na postup," uvedl Berdych.

Původně měl nastoupit proti domácímu favoritovi a světové trojce Andymu Murraymu, který v úterý z turnaje kvůli zranění odstoupil a jeho místo zaujal náhradník Tipsarevič. "Bylo mi to jedno," reagoval na změnu soupeřů Berdych. "Těžko spekulovat o tom, jestli lehce zraněný Murray není snazší soupeř, než hráč, který je na žebříčku devátý a měl v závěru roku dobré výsledky. V tomhle případě bych v tom neviděl rozdíl," řekl.

Podobnou dřinu jako v prvních dvou zápasech očekává i v pátek s Ferrerem. "Může to být hodně dlouhé utkání a hodně podobné těm dosavadním. Ferrer je možná ještě solidnější," zdůraznil Berdych. "Teď je důležité se dát do pořádku, odpočinout si a být připraven na pátek," řekl.

Autor: