Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Berdych měl k titulu v Dauhá blízko, po třech setech ale podlehl Bautistovi

Sport

  18:25aktualizováno  18:34
Dauhá / Praha - Tenista Tomáš Berdych na svém prvním turnaji po zranění zad a půlroční pauze prohrál až ve finále. V duelu o titul v Dauhá podlehl Španělovi Robertu Bautistovi 4:6, 6:3 a 3:6 po téměř dvouhodinovém boji.

Tenista Tomáš Berdych bohužel ve finále proti Robertu Bautistu Agutovi nezvítězil. foto: Reuters

Berdych dostal do soutěže v Dauhá divokou kartu a hrál první turnaj od loňského června. Někdejší čtvrtý hráč světa léčil záda a v žebříčku klesl až na 71. místo, z kterého by se měl v novém vydání posunout na 57. příčku.

Ve finále katarského turnaje dopadl třiatřicetiletý Berdych stejně jako v roce 2015, kdy nestačil na jiného Španěla Davida Ferrera. Naposledy slavil Berdych titul předloni v říjnu v čínském Šen-čenu, kde do své sbírky přidal třináctou trofej.

Každý set rozhodl jediný brejk. V prvním setu ztratil podání Berdych, a to v sedmé hře, kterou začal neúspěšnými voleji na síti. V závěru sady odvrátil při svém servisu tři brejkboly, ale o hru později při čtvrtém setbolu poslal míč za základní čáru.

Při exhibici Radka Štěpánka byl odvolán umpirový rozhodčí, kterého nahradil...
Z Tomáše Berdycha se stal při exhibici umpirový rozhodčí.

Ve druhém setu se prosadil český hráč díky tradiční zbrani, kterou je jeho drtivý forhend, a rovněž častějším výpadům k síti. Právě po jednom z úspěšných volejů proměnil brejkbol na 3:1, pak si podržel servis a set ukončil forhendem.

V rozhodující sadě si ale český tenista ve čtvrté hře vybral slabší chvilku. Udělal dvě dvojchyby a po bekhendu do sítě prohrával 1:3. Zbraně nesložil, odvrátil tři brejkboly na 1:5 a měl dvě šance dostat se zpět do hry, ale proti byla mimo jiné i páska, která vychýlila vítězný úder do autu. Berdych se pak jen s úsměvem otočil na manželku Ester.

V závěrečné hře už nedokázal Bautistu v cestě za triumfem zastavit. Berdych, který si zhoršil finálovou bilanci na 13:19, se tak nestal druhým českým vítězem v Dauhá. Tím jediným zůstal bývalý druhý hráč světa Petr Korda z let 1996 a 1998.

Autor: