Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych o Turnaji mistrů: Je to spíše divadlo

Sport

  10:10
LONDÝN/PRAHA - Tenista Tomáš Berdych může ještě vylepšit už tak úspěšnou sezonu. Na Turnaji mistrů, který začne v Londýně v neděli, myslí na postup ze skupiny, což by dokázal jako druhý český hráč v historii. Hledat favorita není jednoznačné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Tomáš Berdych. foto: Reuters

Jedničkou je Novak Djokovič, ale letos téměř neporazitelný Srb má od triumfu na US Open problémy s ramenem a je otazníkem, jak závěrečnou akci roku zvládne.

Naopak povzbuzen tituly v Basileji a v Paříži přijel do města nad Temží elegantní Roger Federer a po sezoně bez grandslamového titulu je ve formě. "Každý tady může porazit každého," řekl obhájce titulu Federer, který v případě dalšího triumfu získá jako první tenista šestý vavřín a odpoutá se od Ivana Lendla a Peta Samprase z USA.

Třetím hlavním adeptem na titul je Rafael Nadal. Španěl místo turnaje v hale Bercy odpočíval s rodinou a nabíral síly na Turnaj mistrů, který se mu nedaří vyhrát, jelikož se hraje pod střechou, a také se chystal na finále Davisova poháru proti Argentině.

Hraje se o 31 milionů

"Diváci jsou v Londýně nejlepší na světě," tvrdil Berdych a doplnil: "Je to tady představení, spíše jako divadlo než tenis, ale fantastické divadlo." Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva vždy postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1500 bodů do žebříčku a odměnu 1,63 milionu dolarů (v přepočtu přes 31 milionů korun).

"Djokovič se zdá být neporazitelný pokud je fit a hraje dobře. Federer hraje v hale výborně a Nadal je vždy nebezpečný, ale věřím Djokovičovi," předpovídal bývalý první hráč světa Rus Marat Safin na stránce ATP Champions Tour. "Těžko říci, ale já bych se spíš přiklonil na stranu Federera a Murrayho," řekl Rakušan Thomas Muster.

Šestadvacetiletý Berdych má za sebou vyrovnanou bilanci, kterou okořenil titulem v Pekingu. Na Turnaji mistrů je podruhé a po loňské jedné výhře a dvou prohrách má letos vyšší ambice. "Pokusím se svoji bilanci vylepšit.

Když to pomůže k postupu do semifinále, o to lépe," řekl Berdych před odletem do Londýna. Do semifinále Turnaje mistrů se z českých tenistů dostal jen Ivan Lendl.

Turnaj rozehraje Berdych až v pondělí večer proti Djokovičovi, kterého si stejně jako Brita Andy Murrayho a Španěla Davida Ferrera do skupiny přál.

Důležitý je první zápas, tvrdí Berdych. V něm ovšem vyzve Novaka Djokoviče.

"Na Turnaji mistrů je důležitý především vstupní zápas. Když vyhrajete, jste v pohodě a soupeři pod tlakem. Od toho se odvíjí další průběh. Takže se soustředím na úvodní utkání. Pokud se vydaří, může se přihodit cokoli," prozradil český tenista, že vrhne všechny síly na Djokoviče.

Srbský lídr žebříčku je v Londýně už týden, zašel do kina, trávil chvíle s Murraym v posilovně a v londýnské aréně si poprvé zatrénoval s Nadalem.

"Nejlepší týmy jsou po tréninku, takže teď už jsme připraveni, všechno může začít," napsal Djokovič na Facebooku.

Turnaj mistrů začne v neděli soubojem Federera s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. Oba se před týdnem střetli ve finále v Paříži a zápas vyhrál Federer. "Roger je Roger, ale porazit ho už umím," řekl Francouz a strach neměl ani z Nadala. "Nu Rafu si v hale věřím a Fishe porazím," řekl Tsonga sebejistě směrem k zápasu s Američanem Mardym Fishem a doplnil: "Nepřijel jsem jenom se zúčastnit." Turnaj se opět uskuteční v londýnské O2 aréně, speciálně nasvícené hale před zaplněným hledištěm.

Autoři: ,