Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Tenisový turnaj v Dubaji: Berdych je v semifinále, Rosol vypadl

Australian Open

  18:21
DUBAJ - Český tenista Tomáš Berdych protáhl svou vítěznou sérii na deset zápasů a na turnaji v Dubaji postoupil do semifinále. Finalista loňského ročníku vyřadil ve čtvrtfinále Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu za hodinu a půl po setech 6:4, 6:3 a jeho dalším soupeřem bude Němec Philipp Kohlschreiber.

Servis Tomáše Berdycha. foto: Reuters

Ze hry venku je druhý český zástupce mezi osmičkou nejlepších Lukáš Rosol. Ve čtvrtfinále nestačil na Rogera Federera a bývalé světové jedničce podlehl za 59 minut dvakrát 2:6. Do prvního vzájemného zápasu se Švýcarem přitom Rosol vstoupil nadějně a ujal se vedení 2:0. Pak ale převzal kontrolu nad utkáním favorit a po Radku Štěpánkovi vyřadil v Dubaji dalšího Čecha.

"Když s někým hrajete poprvé, nevíte přesně, co je jeho nejlepší úroveň a co jeho normální. Proto stále útočíte a proto nakonec výsledek dopadl takhle, protože jsem to nevypustil. Stále jsem se snažil co nejlíp returnovat, aby se na to musel nadřít," popsal svou taktiku Federer.

Třetí nasazený Berdych, jenž čtyři ze šesti předchozích zápasů s Tsongou vyhrál, získal úvodní sadu po 36 minutách čistou hrou při soupeřově podání v 10. gamu. Ve druhé sadě si oba hráči vypracovali pět brejkbolů, zatímco ale osmadvacetiletý Berdych všechny odvrátil, stejně starý Francouz za stavu 3:4 kapituloval a šestý hráč světového žebříčku už zápas suverénně dopodával.

"Bylo to hodně vyrovnané. Čelil jsem mnoha brejkbolům, což bylo strašně náročné, ale dneska rozhodně bylo klíčové to, že jsem je dokázal odvrátit," pochvaloval si Berdych.

Berdych, jenž od semifinálového vyřazení na Australian Open neprohrál jediný zápas a získal titul v Rotterdamu, bude hrát s Kohlschreiberem podeváté v kariéře. Sedm vzájemných zápasů zatím vyhrál.

V semifinále je i nejvýše nasazený Srb Novak Djokovič, který postoupil bez boje poté, co jeho čtvrtfinálový soupeř Rus Michail Južnyj onemocněl. Djokovič na štědře dotovaném turnaji obhajuje vítězství a usiluje o pátý titul z Dubaje. O účast ve finále bude hrát s předloňským šampionem Federerem.

Turnaj mužů v Dubaji

Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (3-ČR) - Tsonga (5-Fr.) 6:4, 6:3.
Djokovič (1-Srb.) - Južnyj (6-Rus.) bez boje
Kohlschreiber (7-Něm.) - Džazírí (Tun.) 6:2, 6:3
Federer (4-Švýc.) - Rosol (ČR) 6:2, 6:2.

Autoři: ,