Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Berdych postoupil do třetího kola

Sport

  16:07
PAŘÍŽ - Žádné komplikace nepřipustil český tenista Tomáš Berdych v druhém kole grandslamového Roland Garros. Itala Filippa Volandriho porazl hladce 6:3, 6:1 a 6:1 a poprvé v životě si zahraje v Paříží třetí kolo.

Tomáš Berdych foto: AFP

Hana Šromová stejně hladce prohrála ve dvou setech s Ruskou Dinarou Safinovou.

Dvacátý nasazený Berdych nedal svému soupeři žádnou šanci a porazil ho za půldruhé hodiny. Ital od druhého setu působil odevzdaným dojmem. "Do zápasu jsem vstoupil trochu nervózně, ale záhy to ze mě spadlo a pak už to bylo bez problémů," řekl novinářům český tenista, který postupem do třetího kola dosáhl svého pařížského maxima.

Jeho dalším soupeřem bude Němec Nicolas Kiefer nebo domácí hráč Marc Gicquel, jejichž zápas zatím neskončil, protože se pro déšť znovu přerušovalo. V případě dalšího postupu by Berdycha nejspíš čekala světová jednička Roger Federer ze Švýcarska.

"Radši bych zůstal u příštího zápasu, nebudu předbíhat," zdráhal se Berdych vyslovit k této hypotéze. Přiznal ale, že by zápas s Federerem byl strašně těžký, protože Švýcar už hraje skvěle i na antuce. Berdych, který loni vyhrál v Paříži turnaj Masters a teď se mu daří i na
Roland Garros, připustil, že francouzská metropole pro něho může mít zvláštní kouzlo.

"Rád hraju třeba v New Yorku a teď asi budu mít oblíbenou i Paříž," řekl. Po dnešním zápasu si stěžoval jen na počasí - utkání s Volandrim bylo kvůli dešti přerušeno a navíc je v Paříži velká zima.

Na chlad si stěžovala také Šromová, která za 50 minut podlehla čtrnácté nasazené Safinové 0:6, 2:6. Začátek zápasu byl pro ni úplně hrozivý, ve druhém setu se hra přece jen trochu vyrovnala a Šromová předvedla několik pěkných momentů.

Hrálo se v asi jedenácti stupních Celsia a Šromová přiznala, že by nejraději nastoupila v teplákách, což ale pravidla nepovolují. "Já bych je tam postavila v těch sukýnkách," řekla na adresu rozhodčích. Ve stejné zimě prý hrála snad jenom loni ve Varšavě, ale tam se v teplácích hrát mohlo.

Hlavní rozdíl mezi ní a soupeřkou byl v podání a returnu. "Ona měla servis 180 km/h, já 150, to je hodně velký rozdíl," řekla po skončení své premiéry v hlavní soutěži pařížského grandslamu. Nervózní prý nebyla, bojovala, ale nestačilo to. "Safinová byla prostě lepší, když potřebovala, tak zahrála dobrý úder," uvedla Šromová.
Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...