130 let

Tomáš Berdych na tréninku. | foto: ČTK

Berdych před finále DC poprvé trénoval: Už se moc těším

Davis Cup
  •   13:46
PRAHA - I po vyřazení z Turnaje mistrů motivaci dlouho hledat nemusel. Tomáš Berdych má za sebou první trénink v pražské O2 areně, kde v pátek vypukne tenisové finále Davis Cupu. Češi v něm hostí Španělsko.

V londýnské O2 Areně v pátek večer podlehl světové jedničce Novaku Djokovičovi a skončil na Turnaji mistrů, doma si stihl jenom vyměnit tašky, sbalit si pár věcí a po víkendu už dorazil do pražské O2 areny.

V pondělí dopoledne si vyzkoušel kurt, na kterém se od pátku čeští a španělští tenisté porvou o nejcennější týmovou trofej - Davis Cup. "Povrch je nad očekávání rychlý," pochvaloval si Berdych podmínky na kurtu.

Skládačka. O2 arena se připravuje na Davis Cup

Když mluvil s novináři, tak se okolo pracovalo. Jeho slova občas přehlušily údery kladivem nebo rámus ze stavby tribun. "Zázraky nejdou udělat přes noc. Nikde na světě to není připravené hned na začátku týdne. Tady by se mohlo ve středu začít hrát, při finále ve Španělsku kurt do páteční rána vypadal jinak, než na který jsme pak nastoupili," tvrdí Berdych.

Berdych je po náročné sezoně unavený a po prohře s Djokovičem se cítil hodně špatně. Doma s ostatními členy týmu však načerpal energii. "Je to poslední týden. Těším se na to, s klukama máme nějaký plán," prozradil šestý tenista světa, že se chystá společně s trenéry věnovat i regeneraci. "Bude důležitá i rehabilitace, musím dát záda do pořádku," uvědomuje si Berdych.

Česká jednička se už teď těší, až se tribuny v hale zaplní a fanoušci poženou tým za historickým vítězstvím. "Lidi jsou pátý člen našeho týmu. Zkušenost ze čtvrtfinále se Srbskem byla skvělá. Doufám, že teď to bude ještě lepší a všichni si to užijeme," říká Berdych.

Berdych bude mít volnější program

Svůj klenot sledoval při tréninku z lavičky kapitán Jaroslav Navrátil. "Tomáš bude mít trochu volnější program," potvrdil. v poledne zazvonil Navrátilovi telefon, na druhém konci byl Radek Štěpánek, který se vrátil z Londýna, kde v neděli prohrál semifinále čtyřhry.

"Radek je úplně v pořádku. Půjde s námi na večeři, zítra začne trénovat. Je trochu zklamaný, chtěli to s Paesem vyhrát. Nedá se nic dělat," líčil Navrátil pocity českého hráče.

Do O2 areny dorazil před obědem v civilu také další singlista Lukáš Rosol, čerstvý vítěz challengeru v Bratislavě. "Lukáš je varianta pro páteční dvouhry," řekl trochu opatrně Navrátil. "Ale je to složité, Radek potřebuje být na rozehraný," dodal.

Španělský kapitán Alex Corretja pasoval Čechy do role favoritů. To však Berdych i Navrátil odmítli. "Je to součást psychologického boje. Hrajeme proti nejsilnějšímu týmu světa. I když jim chybí Nadal, pořád mají dva hráče žebříčkově lepší než Berdych a Štěpánek. Je to vyrovnané, ale určitě nejsme favoriti," tvrdí kapitán českého týmu.

Autor: