Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Berdych před klíčovým zápasem finále: Nemám v plánu Ferrera uvařit

Davis Cup

  10:20
PRAHA - Čeká ho nejdůležitější zápas sezony. Jeden z nejtěžších, jaké v kariéře odehrál. Ve světovém žebříčku jsou hned za sebou, ale Španěl David Ferrer je pátý a Tomáš Berdych šestý. Českému tenistovi bude hrát do karet domácí prostředí: rychlý kurt a bouřlivé hlediště.

Tomáš Berdych slaví vítězství nad Nicolasem Almagrem ve finále DC. foto: MAFRA - Michal Šula

"Možná bude zapotřebí absolutní riziko," ví sedmadvacetiletý Čech. Jeho vítězství může z českého týmu udělat šampiony.

Duel začne ve 13 hodin

Zápas Berdych - Ferrer začíná ve 13 hodin a server Lidovky.cz jej bude sledovat v on-line reportáži.

Za poslední dva dny strávil Berdych na kurtu víc než sedm hodin, v pátek ve čtyřhodinovém dramatu porazil Nicolase Almagra, v sobotu s Radkem Štěpánkem po boku slavili vítězství nad dvojicí Marcel Granollers, Marc Lopez.

ČTĚTE TAKÉ

Díky němu vede český tým před závěrečným dnem ve finálovém souboji se Španělskem 2:1. Jenže k triumfu chybí poslední bod.

"Teď už to není o únavě, ale o vůli, aby to člověk přebojoval. V těle se dá vždycky něco najít. I když si člověk myslí, že tam nic není, tak spousta toho je," věří Berdych.

A vůle má na rozdávání. "Věřím, že neděle bude ten správný den a podaří se to dorazit," říká.

David Ferrer po prvním vítězném finále Davis Cupu.

Na kurt nastoupí s nepříznivou bilancí z předešlých zápasů - Ferrera porazil pouze třikrát z osmi duelů, naposledy loni v základní skupině Turnaje mistrů v Londýně. Letos se nepotkali.

Běhavého Španěla s perfektní obranou trochu pozoroval v pátečním duelu se Štěpánkem. "Radek hraje jiným stylem než já, což mohlo Ferrerovi rozbít jeho strojovou hru, ale nestalo se. Pro mě se nic nemění. Budu se snažit držet své hry, která mě drží celou sezonu. To je cesta k tomu, jak ho porazit," je přesvědčený Berdych.

Dělový servis, tvrdé údery k základní čáře, rychlé zakončení - to je recept.

"Nemám v plánu, že ho budu chtít uvařit a přehrát v dlouhých výměnách," vypravuje Berdych. V případě nouze je připravený riskovat. "Nebudu s tím začínat, nechám si prostor. Bude záležet na tom, jak se bude zápas vyvíjet."

Za deset let, co působí v českém daviscupovém týmu, vyhrál v prestižní soutěži 22 dvouher. Třiadvacátá by pro něj znamenala splnění velkého snu o zisku slavné "salátové mísy"...

Autoři:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...