Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych prohrál. Česko-švédskou bitvu o finále ovládl Söderling

Roland Garros

  12:45aktualizováno  19:07
PRAHA/PAŘÍŽ - Po dvou týdnech zažili sportovní fanoušci opět česko-švédskou semifinálovou bitvu. Zatímco na MS v ledním hokeji zvládli drama lépe čeští hráči, v semifinále French Open se v souboji Berdych-Söderling radoval seveřan. Pětadvacetiletý tenista si tak opět po roce zahraje finále, Berdycha porazil 6:3,3:6,5:7,6:3 a 6:3.

Tomáš Berdych. foto: Reuters

"Jeho (Söderlingova) hra mi poměrně vyhovuje. Bude se hrát rychlý tenis od základní čáry a záleží, komu to líp sedne," řekl novodobý český hrdina Tomáš Berdych před zápasem se švédských bombarďákem Robine Söderlingem.

Čtěte také: Tomáš Berdych: Porážka mě mrzí, o pár balónů to nevyšlo

Tři a půl hodiny trvající bitva s pětadvacetiletým Švédem ukázala, jak byla jeho slova prorocká. Jako první dostal pod tlak svého soupeře Berdych za stavu 1:1 v první sadě, kdy při podání Söderlinga dotlačil game až do shody. Jenže rodák z Tibra se skvěle ubránil a naopak sám zaútočil.

SEMIFINÁLE FRENCH OPEN

TOMÁŠ BERDYCH (15) - ROBIN SÖDERLING (5 - Švédsko) 2:3 ( 3:6, 6:3, 7:5, 3:6, 3:6)

Esa: 21:18
Dvojchyby: 5:8
Výtězných úderů: 42:62
Nevynucených chyb: 41:63
Celkem vyhraných míčků: 140: 155

Za stavu 3:2 si vypracoval dva brejkboly při servisu svého soupeře a po dvojchybě Berdycha mu spadl brejk do klína. Söderling si poté udržel agresivní hrou v pohodě svá podání a jako první hráč obral čtyřiadvacetiletého českého tenistu na turnaji o set.

Druhou sadu začínal svým podáním český tenista a velmi se nadřel na to, aby jej uhájil. Přestože byl pánem na kurtu Söderling, Berdychovi se to podařilo a co víc - za stavu 2:1 a při podání 30:30 otočil vývoj sady ve svůj prospěch. Švédskému soupeři se nepovedla tři podání v řadě, s následujícím servisem si Berdych hravě poradil a severský Viking byl na kolenou.

Tomáš Berdych.

Řekli po zápase

Tomáš Berdych:
"Porážka samozřejmě mrzí, o pár balonů to nevyšlo. Stoprocentně spokojený určitě neodjedu, to bych odjížděl s pohárem. Ale člověk si musí vzít i to pozitivní a to jsou ta předchozí vítězství."

"Velká chyba byla v tom ztraceném podání v prvním setu, kdy to bylo o takových blbých, nahraných míčích. Tím se Söderling chytil a udělal první set. Potom ty dva sety dopadly dobře pro mě, mohlo to pokračovat jako ve všech těch zápasech doposud, ale bohužel nepovedlo se."

Robin Söderling:
"Je to neuvěřitelné. Když jsem přijel, přemýšlel jsem jen o prvním kole. Nyní jsem opět ve finále. Je to lepší než ten nejúžasnější sen."

"Bylo to více než těžké, protože Tomáš hrál opravdu velmi dobře. Pálil do míčků tvrdě a přímo, bylo pro mě velmi složité hrát svůj tenis,"

Chyboval a na kurtu od toho okamžiku vládl český hráč. Čistou hrou potvrdil brejk a následně trápil Söderlinga při jeho dalším podání. Útok nevyšel, přesto dotáhl Berdych set do vítězného konce, když jej zakončil stylově - sedmým esem završil skóre druhé sady na 6:3.

Do třetího setu vlétnul lépe český tenista a sice až na pátý pokus, přesto za stavu 1:1 obral soupeře o jeho servis. Söderling se ovšem nevzdal a podání si vzal v průběhu setu zpět a zdálo se, že poprvé v jejich soubojích uvidí diváci tie-break. Nestalo se tak ani tentokrát. Söderling si vzal za stavu 5:5 a při svém servisu "oddychový čas" a Berdych toho využil k dalšímu brejku, který následně potvrdil čtyřmi esy při svém servisu - 7:5.

Ve čtvrtém setu ale houpačka pokračovala (že by si oba tenisté vzpomněli na drama hokejistů z MS v Německu, kde v semifinále nakonec zdolali Češi severského soupeře až v nájezdech?) a byl to opět Berdych, kdo tahal za kratší konec. Söderling si rychle vypracoval brejk a přestože měl několikrát při svém servisu štěstí, dotáhl set do stavu 6:3 a bylo jasné, že drama bude pokračovat v pátém dějiství.

Tomáš Berdych a Robin Söderling.

V ní museli oba tenisté krotit své nervy a zároveň bojovat s únavou. Hned v prvním gamu ztratil Berdych svůj servis, jenže ihned si vzal precizní hrou podání zpět. Oba hráči se při servírování trápili, více ale postupně začal kazit český hráč. Za stavu 3:3 se dostal Söderling dalšími třemi až zázračně přesnými údery k třem brejkbolům a druhý využil - 3:4.

Berdych se sice snažil opět o okamžitou odpověď, ale náskok 30:0 prohospodařil a bylo zle. Za stavu 3:5 už očividně nervózní český hráč tíhu okamžiku neunesl. Poslední opatrnou výměnu zakončil úderem za základní čáru a Söderling mohl slavit. Po roce si opět zahraje pařížské finále a potvrdil tak, že se mu na místní antuce nebývale daří. O titul si zahraje s Rafaelem Nadal (čtěte zde).

Tomáš Berdych.

Berdychova senzační pouť sice skončila v semifinále, přesto nemusí smutnit, vždyť před letošním French Open měl na druhém grandslamovém podniku sezony pasivní zápasovou bilanci 5:6. Díky bodům za semifinále navíc bude v pondělí podruhé v kariéře atakovat elitní světovou desítku. Před blížícím se Wimbledonem - oblíbeným to Berdychovým turnajem - je to více než skvělá zpráva.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...