Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Berdych prohrál se Safinem

Sport

  15:38
Moskva - Český tenista Tomáš Berdych v úvodní dvouhře čtvrtfinále Davisova poháru v Moskvě prohrál s Maratem Safinem. Ruský hráč ukončil jeho neporazitelnost v pětisetových zápasech a díky výhře 6:7, 4:6, 6:3, 6:2 a 6:4 získal pro domácí tým první bod. Ke druhé dvouhře nastoupí Radek Štěpánek a Igor Andrejev.

Tomáš Berdych dobře rozehraný zápas nezvládl. foto: ČTK

Safin po třech hodinách a 50 minutách proměnil hned první mečbol, když Berdych zkazil forhend. "Po druhém setu se neskutečně rozehrál, při jeho podání jsem vůbec neměl šanci. Kdyby takhle hrál od začátku, byly by první dva sety mnohem vyrovnanější. Závěr skvěle odservíroval, nedalo se s ním hrát ani ze základní čáry," řekl Berdych. Moskevská antuka mu příliš nesedí. "Není to ono," uvedl semifinalista turnaje v Miami, kde se v minulém týdnu hrálo na rychlém povrchu. Berdych měl na začátku zápasu mírnou převahu a ve čtvrté a osmé hře úvodní sady si vypracoval brejkboly, ale nevyužil je a iniciativu převzal soupeř.

Safin agresivní hrou dostával českého tenistu pod tlak a nutil ho k chybám, ale o šanci získat klíčový brejk v koncovce ho několika přímými body z´podání Berdych připravil. Set dospěl až do tie-breaku, v němž domácí hráč nezužitkoval mírnou převahuz předchozích gamů. Safina zradil první servis a Berdych rychle vedl 6:1.

Ze série pěti setbolů nakonec využil až ten poslední.
Vyrovnaná tenisová bitva s výborným podáním a útočnou hrou z obou stran pokračovala i nadále. V sedmé hře druhé sady se konečně Berdychovi podařilo sebrat soupeři servis, když na sedmý pokus proměnil brejkbol. Vzápětí však mohl o výhodnou pozici rychle přijít, ale v následujícím gamu odvrátil čtyři Safinovy brejkboly a ujal se vedení 5:3. Čtyři setboly při soupeřově podání sice ještě neproměnil, ale při vlastním servisu už uspěl a ocitl se
jediný set od zisku prvního bodu pro český tým.

Ve třetí sadě však ztratil hned své první podání, když Safin využil v
pořadí dvanáctý brejkbol. Na rozdíl od předchozího průběhu zápasu si Safin tentokrát bez problémů podržel vlastní servis a po vítězství 6:3 snížil na 1:2 na sety.

Čím dál častěji chybující Berdych nezachytil ani nástup do čtvrtého setu. Hned v první hře ztratil podání a po dalším brejku se ruský tenista dostal do vedení 4:1. Bývalý první hráč světového žebříčku získal na kurtu jasnou převahu, vyhrál 6:2 a vynutil si rozhodující set.
Berdych hrál před dnešním utkáním už devět pětisetových zápasů a zatím ani jeden neprohrál. Jeho úspěšná série však v ruské metropoli skončila. Rozjetý Safin hrál přesněji, naopak dvaadvacetiletý Čech v závěru páté hry udělal dvě nevynucené chyby za sebou a ztratil podání. V osmé a desáté hře měl šance vrátit se do zápasu, ale při brejkbolech nejprve sám zkazil return z druhého podání a pak mu Safin dal jedno ze svých 29 es.

Výsledek:
Rusko - ČR 1:0 po první dvouhře
Safin - Berdych 6:7 (5:7), 4:6, 6:3, 6:2, 6:4.
Statistika:
Esa: 29:11. Dvojchyby: 4:3. Nevynucené chyby: 61:73. Vítězné míče: 43:39.
Využité brejkboly: 4 ze 21/1 z 19. Celkem získané míče: 180:164.

Čas utkání: 3:50 hod.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!