130 let
Berdych prohrál v osmifinále US Open s Wawrinkou

Berdych prohrál v osmifinále US Open s Wawrinkou | foto: Reuters

Konec nadějí. Berdych vypadl v osmifinále US Open s Wawrinkou

US Open
  •   7:16aktualizováno  10:15
NEW YORK - Český tenista Tomáš Berdych se rozloučil s US Open v osmifinále. Pátý nasazený nestačil v boji o postup mezi nejlepší osmičku na Stanislase Wawrinku a se Švýcarem prohrál po setech 6:3, 1:6, 6:7 a 2:6.

Berdych se s dvouhrou na newyorském grandslamu rozloučil jako poslední český zástupce a vyřazení ve 4. kole znamená, že neobhájil loňskou účast v semifinále.

S Wawrinkou nemá Berdych dobrou bilanci, prohrál s ním už popáté z posledních šesti duelů. Ve Flushing Meadows sice zvládl první set, ale od druhého byl Švýcar lepší a česká jednička neúspěšně dotahovala soupeřův náskok.

"Začal jsem dobře, ale pak musím říci, že Stan začal hrát výborně, velmi solidně a v mé hře moc věcí nefungovalo," řekl Berdych na tiskové konferenci. "A když je soupeř tak dobrý jako Stan, tak to prostě nestačí." Šanci na zvrat mohl mít Berdych ve zkrácené hře třetí sady, v které jako první získal mini brejk, ale neuspěl. "To byl hodně důležitý moment zápasu. On to zvládl o trochu lépe a samozřejmě se mu pak šlo do čtvrté sady mnohem klidněji," řekl.

ČTĚTE TAKÉ:

Berdych si příliš nepomohl servisem, přišel o něj šestkrát a dal jen tři esa. Navíc udělal skoro dvakrát víc chyb než Wawrinka, který nastřílel 14 es.

"Hrát proti Tomášovi je vždycky náročné, protože vás dostane pod tlak, ale mně všechno sedlo. Na tenhle večer nikdy nezapomenu," řekl Wawrinka. Jeho dalším soupeřem bude obhájce titulu a třetí nasazený Brit Andy Murray.

Už do semifinále čtyřhry postoupil Radek Štěpánek. Spolu s Indem Leandrem Paesem porazili ve čtvrtfinále pákistánsko-nizozemskou dvojici Ajsam Kúreší, Jean-Julien Rojer a vyzvou americké bratry Boba a Mikea Bryanovy.

Ve dvouhře nadělovaly světové jedničky "kanáry". Srb Novak Djokovič smetl Španěla Marcela Granollerse za 79 minut 6:3 a dvakrát 6:0 a Serena Williamsová z USA nepovolila Španělce Carle Suarézové během 52 minut ani jednu hru.

"Mám za sebou jeden z nejlepších zápasů na US Open, všechno mi teď vychází," řekl Djokovič. "Hrála jsem hodně dobře, ale věřím, že mám ještě prostor ke zlepšení," řekla obhájkyně titulu Williamsová, která pokazila Suárezové pětadvacáté narozeniny. "Je to dobrá hráčka, ale v těžký podmínkách jí to nešlo," uvedla Američanka.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK