Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Berdych si v Brisbane zahraje semifinále, Heninová finále

Sport

  9:16
BRISBANE - Český tenista Tomáš Berdych po vítězství nad Brazilcem Thomazem Belluccim 7:6, 2:6 a 7:6 postoupil v Brisbane do semifinále.

Tomáš Berdych foto: Reuters

  Vydařený vstup do sezony při svém návratu na kurty po rok a půl dlouhé pauze prožívá také Justine Heninová. Bývalá světová jednička porazila Srbku Anu Ivanovičovou 6:3, 6:2 a zahraje si o titul.

Čtvrtý nasazený Berdych porazil Bellucciho téměř za tři hodiny. Jeho dalším soupeřem bude vítěz zápasu mezi nasazenou jedničkou Andym Roddickem a Francouzem Richardem Gasquetem.

Turnaj v Brisbane může mít české finále. Do semifinále postoupil také obhájce titulu Radek Štěpánek, který si o postup zahraje s Francouzem Gaelem Monfilsem.

Heninová na vítězství nad třetí nasazenou Ivanovičovou potřebovala jen 66 minut. Sedmadvacetiletá belgická tenistka nad o pět let mladší Srbkou vyhrála i pátý zápas v kariéře a zahraje si o 42. titul.

"Je to perfektní. Můj první turnaj po návratu a hned finále. Prostě neuvěřitelné," citovala vítězku sedmi grandslamů agentura AP. "Jsem překvapená, protože to pro mě rozhodně není tak lehké, jak to možná z tribuny vypadá," dodala Heninová. "Nevěděla jsem, co od návratu čekat, ale tohle jsem si rozhodně nepředstavovala. Beru to jako bonus, hodně mi to pomůže," uvedla.

Finálovou soupeřkou Heninové bude její krajanka Kim Clijstersová. Úřadující vítězka US Open, která se k tenisu vrátila loni po osmnáctiměsíční pauze a narození dcery, v semifinále porazila Němku Andreou Petkovicovou 6:4 a 6:2.

Úspěch českých tenistů v Brisbane ve čtyřhře ještě zvýraznily Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, které po vítězství 2:6, 6:4 a 10:7 nad uzbecko-tchajwanskou dvojicí Akgul Amanmuradovová, Chan Yung-jan postoupily do finále.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha