Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Berdych má v Číně na dosah první letošní titul. V semifinále zdolal Robreda

US Open

  13:32aktualizováno  15:12
ŠEN-ČEN - Tenista Tomáš Berdych si na turnaji v čínském Šen-čenu zahraje finále a má šanci získat první letošní titul. V odloženém semifinále, které poznamenaly pauzy kvůli dešti, přehrál Tommyho Robreda 6:1 a 6:4. Finále se bude hrát až v pondělí, Berdychovým soupeřem bude další Španěl Guillermo García-López.

Tomáš Berdych. foto: ČTK/AP

Nepříznivé počasí v Šen-čenu zrušilo sobotní program úplně a dnes znovu všichni semifinalisté několikrát z kurtu mířili do šatny. Turnajová jednička Berdych zkušeného Robreda od začátku jasně přehrával, v prvním setu Španěl na poslední chvíli odvrátil „kanára“, než přišla ve druhé sadě za stavu 3:3 a 40:40 dlouhá přestávka.

Tenisový turnaj mužů v čínském Šen-čenu (tvrdý povrch, dotace 668.945 dolarů):

Dvouhra - semifinále: Berdych (1) - Robredo (3-Šp.) 6:1, 6:4, García-López (4-Šp.) - Čilič (2-Chorv.) 1:6, 7:5, 6:3.

Po několika pokusech se znovu začalo hrát až za dvě a půl hodiny. Třicetiletý Berdych rychle získal potřebné tři gamy a finále si zahraje počtvrté v sezoně a poprvé po půl roce. Těsně pod vrcholem zůstal v dubnu v Monte Carlu, v únoru v Rotterdamu i v lednu v Dauhá.

„Je to, jak to je. Proti počasí nic nezmůžeme,“ okomentoval Berdych nepříjemné podmínky v Šen-čenu, který zkrápí přeháňky způsobené tajfunem. Jeho pondělní soupeř García-López zdolal druhého nasazeného Chorvata Marina Čiliče, loňského vítěze US Open.

„Snažil jsem se vyhrát tři letošní finále a o totéž se budu snažit zítra. Musím se připravit co nejlíp a použít všechny své zbraně, abych titul získal,“ dodal Berdych. S Garcíou-Lópezem má bilanci 3:3, před měsícem ho zdolal na grandslamu v New Yorku 3:1 na sety.

Český tenista má zatím deset triumfů z okruhu ATP. Poslední získal loni v říjnu ve Stockholmu. Zároveň se v Šen-čenu opět přiblížil šesté účasti na londýnském Turnaji mistrů.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha