Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Berdych ten bod získá, věří kapitán Navrátil

Davis Cup

  8:07
PRAHA - Jeden bod dělí české tenisty od výhry v Davisově poháru a kapitán Jaroslav Navrátil věří, že rozhodnutí přinese hned první nedělní dvouhra. Lodivod českého týmu si myslí, že Tomáš Berdych podtrhne svoji životní sezonu a v souboji jedniček porazí v pražské O2 areně Davida Ferrera.

Tomáš Berdych (vlevo) a kapitán Jaroslav Navrátil foto: Reuters

Tenisté vedou ve finále Davisova poháru nad obhájci titulu Španěly 2:1 na zápasy. Druhý bod získali Berdych a Radek Štěpánek v sobotním deblu po výhře nad vítězi Turnaje mistrů Marcelem Granollersem a Markem Lópezem 3:1 na sety.

ČTĚTE TAKÉ

"Víme, že nás čekají těžké singly, Ferrer i Almagro v pátek ukázali, že jsou dobře připraveni, ale vedeme 2:1 a věřím, že Tomáš formu má a máme šanci Ferrera porazit," řekl Navrátil. "Jsme o kus vpředu, můžeme si o fous víc dovolit a věřím, že Tomáš vyhraje a k pátému rozhodujícímu zápasu nedojde," přál si Navrátil.

V případném pátém utkání by hrál Štěpánek proti světové jedenáctce Nicolási Almagrovi a favoritem by byl španělský tenista. "Nechci spekulovat. Věřím, že Tomáš je psychicky nahoře a v neděli to ukáže a vyhraje," zopakoval Navrátil. "Ve vítězství od začátku pevně věříme a k tomu nás ženou i vynikající diváci," dodal.

Kapitán doufá, že vedení 2:1 by mohlo znervóznět španělskou jedničku. Ferrer je při neúčasti Rafaela Nadala ve finále poprvé lídrem týmu. "Pevně věřím, že to s ním zamává, protože to na něm mají celé postavené," pronesl Navrátil.

"Klobouk dolů před Berdychem"

Podle Navrátila, který v minulosti Berdycha osobně trénoval, česká jednička v poslední době výrazně zkvalitnila hru. "Na úkor vítězných míčů měl dřív hodně chyb, ale teď se ustálil a postupuje na turnajích do závěrečných kol. To přidá na sebevědomí. Letos už vyhrál přes šedesát zápasů za sezonu, to klobouk dolů. Je sebevědomější a hlavně zkušenější," řekl Navrátil o Berdychovi.

Ve čtyřhře Berdych se Štěpánkem potvrdili kvality skvělého daviscupového páru. V dvojici Granollers, López přitom měli nepříjemné soky. "Neříkám, že předvedli nejlepší výkon, ale byl asi nejdůležitější a proti nejlepšímu týmu," zhodnotil Navrátil. "Porazili třetí pár světa, vítěze Turnaje mistrů. Klobouk dolů," řekl.

Autor: