Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Netřeba se v tom babrat. Tenis je pro mě stále zaměstnání snů, říká Berdych

US Open

  10:02
NEW YORK (od zvláštního zpravodaje) - Na US Open prohrál český tenista Tomáš Berdych ve 4. kole s 12. nasazeným Francouzem Richardem Gasquetem 6:2, 3:6, 4:6 a 1:6. Podobně jako na předchozích grandslamových turnajích v Paříži a ve Wimbledonu Berdych opět prohrál osmifinále s francouzským tenistou. „Je to jen tenis,“ ujišťuje.

Tomáš Berdych prohrál v osmifinále grandslamového US Open v New Yorku s Francouzem Richardem Gasquetem ve čtyřech setech 6:2, 3:6, 4:6 a 1:6. foto: Reuters

Tomáši, zápas jste začal výborně, co se přihodilo ve druhém setu? Začal Vám výrazně narůstat počet nevynucených chyb...
Nemyslím si, že se něco výrazně pokazilo. Po velmi dobrém prvním setu jsem však přestal využívat šance, které jsem si při hře připravil. Právě v tom byl velký rozdíl. On naopak začal hrát lépe a lépe a svoje příležitosti využíval, takže se ten zápas takhle otočil. Škoda těch nevyužitých šancí, začátek byl určitě dobrý.

Zápas začal hodně pozdě večer, až ve čtvrt na deset newyorského času, neboť předchozí zápasy se hodně natáhly. Jak nepříjemné bylo čekání v šatně?
Program mi řekli hned po minulém zápase, věděl jsem, že to bude až čtvrtý zápas na stadiónu Louise Armstronga. Do areálu jsem dorazil již ve čtvrt na dvě odpoledne, takže jsem tu musel čekat osm hodin, což je hodně nepříjemné, když tu trčíte celý den. Na druhou stranu on tady také byl a musel čekat, jen to celé zvládl lépe. Nedá se nic dělat, je to jen tenis a musím se dívat dopředu.

Berdych v baráži Davis Cupu nepomůže. ‚Má už odpracováno,‘ říká Navrátil

Opravdu si lze říci, že je to jen tenis, když do toho tolik investujete? Čas, námahu i peníze na tým? Navíc šance vyhrát grandslam se bude snižovat s přibývajícími roky, zanedlouho oslavíte již své 30. narozeniny...
Co jiného si však mám říci, nemá smysl se v tom utápět. Na světě jsou i horší věci, a myslím si, že toto je snové zaměstnání, které může člověk mít, a pro mne je to navíc stále i zábava. Bohužel, tak to je, člověk jde na kurt, bojuje proti soupeři a buď vyhraje, nebo prohraje, a pak se z toho musí otřepat a pokračovat dál. Nemá smysl se v tom nějak babrat, to není cesta, jak to překonat. Tenis vždy byl a bude o tom, že vyhráváte, ale i prohráváte.

Máte za sebou náročnou přípravu v Miami, velmi dbáte na skladbu svého jídelníčku, držíte bezlepkovou dietu. Jak složité bude hledání, co ještě vylepšit, aby to příště vyšlo?
Těžká je každá prohra, to je bez debat. Myslím, že celá tenisová kariéra je o hledání té ideální cesty, nikdo nemá zaručený recept na to, co je to nejlepší, co každému hráči nejlépe sedí. Člověk musí být i trpělivý, výsledky se nedostavují okamžitě. Důležité pro mne je, abych až skončím, tak si mohl říci, že jsem pro ten výsledek udělal maximum. Ať se jedná o přípravu či péči o své tělo. Ono se to v dlouhodobém měřítku jistě projeví, i kdybych si měl jen o několik let prodloužit kariéru.

Autor: