Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Berdych otočil v Monte Carlu souboj s Haasem, Veselý nestačil na Wawrinku

Sport

  15:36
MONTE CARLO - Tenista Tomáš Berdych otočil na antuce v Monte Carlu souboj s Tommym Haasem a německého veterána ve druhém kole porazil po téměř dvou hodinách 3:6, 6:1 a 6:4. V turnaji naopak skončil Jiří Veselý, který prohrál s třetím nasazeným Stanem Wawrinkou ze Švýcarska 2:6, 6:4 a 2:6.

Tomáš Berdych. foto: ČTK/AP

Devátý nasazený Berdych v prvním setu více chyboval a přišel o servis na 1:3. Za stavu 3:5 měl svůj první brejkbol, ale nepovedeným returnem ho promarnil a po dalším autu z bekhendu ztratil i set 3:6. Pak si na lavičce zavolal fyzioterapeuta.

Berdych se zase rozjíždí, v Monaku zvládl ‚tříseťák‘ s Kuzněcovem

„Mám divný pocit, nepříjemný tlak v noze při pohybu,“ říkal Berdych o pauze. Sundal si preventivní tejp z kotníku a fyzioterapeut mu nohu prohmatal. Devátý nasazený český hráč si znovu obul botu a pokračoval bez omezení a daleko lépe než předtím.

Ve druhém setu šel do vedení 2:0. Sice nechal devětatřicetiletého německého tenistu snížit, když si prohrál servis na 2:1, ale následně získal čtyři hry v řadě. V duelu s ředitelem turnaje v Indian Wells si tak vynutil třetí set.

Výsledky antukového tenisového turnaje v Monte Carlu:

Dvouhra - 2. kolo: Berdych (9) - Haas (Něm.) 3:6, 6:1, 6:4, Carreňo (13-Šp.) - Chačanov (Rus.) 6:4, 6:4, Murray (1-Brit.) - Müller (Luc.) 7:5, 7:5, Čilič (5-Chorv.) - Chardy (Fr.) 6:3, 6:0, A. Zverev (14-Něm.) - F. López (Šp.) 6:0, 6:4, Ramos (15-Šp.) - Berlocq (Arg.) 6:2, 6:2.

V rozhodující sadě nepovolil soupeři ani jeden brejkbol. Sám nejdříve neuspěl v sedmé hře, v které vedl 40:15, ale Haas se zachránil přímým bodem z podání a esem. O dvě hry později už Berdych jeho podání prolomil. Při svém servisu zápas razantně ukončil čistou hrou a jako tečku vytáhl dvě esa za sebou. Někdejší světovou dvojku porazil potřetí v pátém vzájemném duelu.

Ve 3. kole se Berdych při svém třináctém startu v turnaji utká s pátým nasazeným Marinem Čiličem z Chorvatska, jenž porazil 6:3, 6:0 Francouze Jérémyho Chardyho. S bývalým svěřencem svého současného kouče Gorana Ivanišoviče má Berdych pozitivní zápasovou bilanci 6:5 a v roce 2012 ho v Monte Carlu, kde mají oba hráči trvalé bydliště, ve dvou setech porazil.

Veselý vzdoroval, na Wawrinku ale nakonec nestačil

Veselý do zápasu s Wawrinkou špatně vstoupil. S trojnásobným grandslamovým šampionem prohrával za jedenáct minut 0:3 a první set už nezachránil. Ve druhé sadě se ale zlepšil, držel s favoritem krok a díky brejku ze sedmé hry dokázal set získat. Ve třetí sadě ale znovu dominoval Wawrinka a Veselý zápas ukončil dvojchybou.

S Wawrinkou prohrál Veselý i druhý vzájemný zápas. Pohoršil si tak bilanci s hráči světové desítky, které dokázal porazit jen dvakrát ze 17 duelů. Loni v Monte Carlu šokoval vítězstvím nad tehdejší světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem.

Současný král žebříčku Andy Murray z Británie vstoupil do antukové sezony vítězstvím 7:5, 7:5 nad Lucemburčanem Gillesem Müllerem. Devětadvacetiletý Skot, jenž si dal po brzkém vyřazení v Indian Wells více než měsíční pauzu kvůli zranění lokte, se chce letos v Monte Carlu pokusit o první finále.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...