Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Berdych válí. V Rotterdamu zničil neoblíbeného Simona a je ve finále

Australian Open

  15:16aktualizováno  22:28
ROTTERDAM - Tenista Tomáš Berdych si zahraje na turnaji v Rotterdamu znovu o titul. V semifinále zdolal český obhájce celkového vítězství Francouze Gillese Simona 6:2 a 6:1 a ve finále ho čeká Švýcar Stan Wawrinka, který díky dvěma úspěšným tie-breakům porazil Kanaďana Milose Raonice.

Tomáš Berdych slaví vítězství nad Rafalem Nadalem. foto: Reuters

Berdych měl se Simonem negativní bilanci 3:6 a prohrál s ním také poslední zápas loni v Šanghaji, dnes ale jasně dominoval. Prolomil hned první servis čtvrtfinálového přemožitele turnajové jedničky Brita Andyho Murrayho a úvodní sadu dovedl k vítězství 6:2.

Stejný průběh se opakoval i ve druhém setu. Berdych se opět dostal do vedení 3:0, tentokrát dokonce hladce se ztrátou jediného fiftýnu. Soupeři nakonec povolil jediný game a semifinále ukončil už za 56 minut.

Gilles Simon.

„Hrál jsem dobře. Byl to velice dobrý zápas už od začátku. Ale ještě je přede mnou jeden zápas, takže nesmím ustat. Chci to dotáhnout až do konce,“ citují Berdycha internetové stránky ATP.

Český tenista si pochvaloval spolupráci s koučem Daniel Vallverduem. „Jsme spolu teprve pár týdnů, ale už jsme zařadili do mé hry mnoho prvků. Všechno to dnes začalo už díky dobře zvolené strategii, soustředíme se na ni mnohem víc než dřív,“ uvedl.

Devětadvacetiletý Berdych potvrzuje dobrý vstup do sezony, v níž zatím prošel vždy alespoň do semifinále. V Dauhá prohrál až ve finále a na Australian Open skončil v semifinále po prohře s Murraym. V Rotterdamu loni získal devátý titul na okruhu ATP v kariéře, letos by mohl přidat jedenáctý.

Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1,600.855 eur):

Dvouhra - semifinále: Berdych (3) - Simon (8-Fr.) 6:2, 6:1.

Wawrinkovi pomohly do finále dva zvládnuté tie-breaky. Šestý hráč žebříčku Raonic proti osmému tenistovi pořadí ATP přišel o podání vždy až ve zkrácené hře, což ale soupeři stačilo na postup.

Berdych má se Švýcarem negativní bilanci 5:10, přičemž dva ze zápasů se odehrály v loňském roce. Wawrinka v úvodu minulé sezony zdolal českou jedničku v semifinále v cestě za triumfem na Australian Open, na listopadovém Turnaji mistrů pak v Londýně triumfoval jasně dvakrát 6:1.

Plíšková si finále v Antverpách nezahraje

Tenistka Karolína Plíšková podlehla Španělce Carle Suárezové dvakrát 2:6 a na turnaji v Antverpách skončila v semifinále. O českou účast ve finále se může ještě postarat Barbora Záhlavová-Strýcová, která v sobotu večer v Belgii vyzve třetí nasazenou Němku Andreu Petkovicovou.

Karolína Plíšková během 1. kola Fed Cupu v Kanadě.

Sedmnáctá hráčka světového žebříčku Suárezová v první sadě nenabídla české soupeřce ani jedinou šanci na brejk, sama naopak dva brejkboly využila a zvítězila 6:2. Ve druhé sadě už měla se svým podáním větší potíže, nicméně i přes jeden ztracený servis zopakovala vítězství stejným výsledkem.

Suárezová oplatila světové dvaadvacítce Plíškové porážku z lednového turnaje v Sydney, kde ji rodačka z Loun porazila ve čtvrtfinále ve třech setech a nakonec ztroskotala až na krajance Petře Kvitové ve finále.

Tenisový turnaj žen v Antverpách (tvrdý povrch, dotace 731 000 dolarů):

Dvouhra - semifinále: Suárezová (5-Šp.) - Karolína Plíšková (8) 6:2, 6:2.

Autoři: ,