Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zápas s krajanem? Bylo to šmrncovní, řekl Berdych po výhře nad Veselým

Sport

  15:12
PRAHA - Míček se snášel do autu a Tomáš Berdych zaťal pěst. Poprvé od dubnového klání v Madridu prošel na turnaji do semifinále. Pátý hráč světa porazil v českém „derby“ krajana Jiřího Veselého 6:3, 6:2 a v sobotu se utká s Tommym Robredem o postup do finále. „Bylo to dobré utkání,“ těšilo třicetiletého tenistu.

Tomáš Berdych porazil na French Open svého daviscupového parťáka Radka Štěpánka. foto: Reuters

Pro české fanoušky to byl mimořádně zajímavý zápas.

Na jedné straně zkušený Berdych, jeden z nejlepších hráčů současnosti a česká jednička posledních sezon.

Český souboj pro Berdycha. Porazil Veselého a je v semifinále

Proti němu dvaadvacetiletý Jiří Veselý, tenista, který k Berdychovi vzhlíží - a od něhož se čeká, že by na úspěchy slavnějšího krajana mohl jednou navázat.

Čtvrtfinále v čínském Šen-čenu nabídlo řadu poutavých výměn od základní čáry. A také potvrdilo, proč je Berdych českou jedničkou.

Ve srovnání s Veselým hrál agresivněji. Častěji si chodil pro vítězné míče. Odvážněji se vydával k síti. I proto slavil postup do semifinále. „Jsem rád, že to utkání probíhalo takhle,“ říkal Berdych.

Dařilo se vám držet plán?
Podařilo se mi to zvládnout dobře. Chtěl jsem k zápasu přistoupit hlavně s tím, že budu od začátku solidní, od prvního míče, abych si náhodou nepřipustil nějaké těžkosti, to se mi podařilo dodržet.

Bral jste zápas s krajanem prestižněji než ostatní?
Tím, že to bylo s Jirkou, bylo utkání víc šmrncovní. Ale ve finále je to zápas jako každý jiný, člověk ho musí zvládnout od začátku do konce. Jsem rád, že se mi to povedlo ve dvou setech.

S Veselým často trénujete, dobře se znáte. Hrálo to nějakou roli?
Na druhou stranu, soutěžní zápas jsme hráli proti sobě poprvé. Samozřejmě jsme spolu strávili dost času na tréninkových kurtech, to je jasné, ale nakonec je to opravdu soupeř jako každý jiný. V tom si myslím, že to nehrálo žádnou větší roli a bylo to úplně bez problémů.

České čtvrtfinále v Číně. Berdych se poprvé utká s Veselým

V sobotním semifinále vás čeká Tommy Robredo, s nímž máte pozitivní bilanci 6:4 a v posledním zápase jste ho nechal uhrát jediný game. Dodává vám to před dalším soubojem sebevědomí?
Myslím si, že to až takovou roli nehraje. Každý zápas začíná od nuly. Člověk musí vyhrát hlavně poslední míč. Myslím si, že tomu zítra nebude jinak. On dneska ukázal, že má kopu zkušeností (Robredo vyhrál zápas se Simonem Bolellim, ačkoliv první set prohrál 1:6). Zápas se pro něj nevyvíjel dobře, dokázal to otočit, vybojovat. Zkušeností má hodně a statistika v tom nebude hrát roli. Člověk do toho musí jít a hrát svoji hru.

Po skvělém začátku roku vám léto výsledkově příliš nevyšlo. Cítíte se nyní vyladěnější?
Je vždycky těžké srovnávat nějaké části roku. V létě je jediný čas v sezoně, který se dá využít na trochu delší přípravu. Ale pořád se bavíme o dvou týdnech, což není nic extrémně dlouhého. Dá se každopádně zapracovat na nějakých věcech, kolotoč turnajů se na chvíli zastaví. A když se na něčem pracuje a neprojeví se to hned, tak člověk nemůže věšet hlavu, že se to nepovedlo. Chce to trpělivost a čas. Myslím, že všechno směřuje k tomu, abych měl dobrý závěr roku.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...