130 let

Tomáš Berdych zápas proti Davyděnkovi nedokončil. | foto: ČTK

Berdych vzdal Davyděnkovi

Sport
  •   15:07
MOSKVA - Sen českých tenistů o postupu do semifinále Davisova poháru se rozplynul po zranění Tomáše Berdycha v pátém setu utkání s Nikolajem Davyděnkem. Rusové tak na moskevské antuce získali rozhodující třetí bod a ani závěrečný Dlouhého úspěch nemohl nic změnit na jejich vítězství ve čtvrtfinále.

Berdych přitom proti soupeři, kterého zatím nikdy v kariéře neporazil, odvedl skvělý výkon. Vedl 2:1 na sety a po ztracené čtvrté sadě to bylo v rozhodujícím setu 2:1 v jeho prospěch, než při skluzu na antuce špatně došlápl a přivodil si výron pravého kotníku. I když se o něj okamžitě postaral lékař týmu Pavel Kolář, Berdych s natékajícím kotníkem nemohl pokračovat.


V rozhodující páté sadě Berdych ve druhém gamu sebral Davyděnkovi podání, ale z vedení 2:0 se dlouho neradoval. Nejprve ztratil vlastní servis a pak se při svém dalším brejkbolu při vypouštění ztraceného míče nešťastně zranil.

Berdych si v Lužnikách přivodil podle všeho těžký výron kotníku, své vůbec první vážnější zranění v kariéře. "Nikdy jsem nic takhle necítil. Jak jsem spadl, tak jsem cítil, jak mi v tom jakoby křuplo, a víceméně jsem byl rád, že jsem jen pomalu došel na tu lavičku. Kdybych ještě déle seděl na tom kurtě, tak už bych na tu lavičku ani nedošel. Tam nebyla šance," popsal momenty bezprostředně po zranění.

V závěrečné dvouhře porazil Lukáš Dlouhý, který nahradil Radka Štěpánka, dvakrát 6:3 Marata Safina. Safin nenavázal na výkon z pátečního duelu s českou jedničkou Tomášem Berdychem. V prvním setu hned dvakrát ztratil servis a Dlouhý, kterému z lavičky místo kapitána Jaroslava Navrátila radil jeho trenér Pavel Vízner, za třiatřicet minut vyhrál 6:3.


Safin už neměl dostatek motivace, naopak pětadvacetiletý Čech s vidinou skalpu bývalé světové jedničky za další půlhodinku vyhrál i druhý set. V elitní Světové skupině Davisova poháru si tak v českých barvách připsal první vítězství.


Konečný výsledek: 
Rusko - ČR 3:2

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat