130 let

Obhájci trofeje Nadal a Ivanovičová. | foto: AFP

Berdych zahájí French Open proti Smeetsovi

Sport
  •   14:56
PAŘÍŽ - Nejlepší český tenista Tomáš Berdych se v prvním kole Roland Garros utká se 168. hráčem světa Robertem Smeetsem z Austrálie. Česká jednička mezi ženami Nicole Vaidišová si musí počkat na soupeřku z kvalifikace, kterou může být i krajanka Iveta Benešová.


Mužská světová jednička Roger Federer narazí na Američana Sama Querreye, nejvýše nasazená žena Maria Šarapovová se utká s Ruskou Jevgenijí Rodinovou. Rozhodl o tom dnešní los v Paříži. Vedle turnajové jedenáctky Berdycha, který Smeetse zatím v obou vzájemných zápasech porazil, je v mužské dvouhře mezi nasazenými i další český tenista Radek Štěpánek. Ten na úvod narazí na domácího Gillese Simona. Třiadvacetiletý Francouz je ve světovém žebříčku na 36. místě a se Štěpánkem ještě nikdy nehrál.


Z českých tenistů se do hlavní soutěže dostali ještě Ivo Minář, jenž
nastoupí proti Oscaru Hernandezovi ze Španělska, a Jiří Vaněk, kterého čeká soupeř z kvalifikace. Vítěz Australian Open Novak Djokovič v prvním kole narazí na Němce Denise Gremelmayera, pařížský šampion z posledních tří let Rafael Nadal ze Španělska musí počkat na soupeře z kvalifikace. Mezi ženami je Vaidišová jedinou nasazenou Češkou, v pavouku dvouhry jsou zatím další čtyři její krajanky. Lucii Šafářovou čeká Němka Sandra Klöselová, Kláru Zakopalovou domácí Virginie Razzanová, Petru Kvitovou Japonka Akiko Morigamiová a Petru Cetkovskou Aljona Bondarenková z Ukrajiny.


Loňská finalistka Ana Ivanovičová ze Srbska v prvním kole narazí na Švédku Sofii Arvidssonovou, její krajanka Jelena Jankovičová se jako turnajová trojka utká s hráčkou z kvalifikace.

Autor: ČTK