130 let
Tomáš Berdych.

Tomáš Berdych. | foto: ČTK

Berdycha vyřadil ve 3. kole US Open ve třech setech Gonzalez

US Open
  •   21:51
NEW YORK - Tenista Tomáš Berdych skončil na grandslamovém US Open ve třetím kole. V boji o osmifinále nedal dnes českému daviscupovému reprezentantovi šanci Chilan Fernando Gonzalez, jenž vyhrál po setech 7:5, 6:4 a 6:4.

Berdych tak nenapodobil Radka Štěpánka, jenž zůstal ve 4. kole jako poslední český tenista. Mezi 16 nejlepšími ženami je Petra Kvitová.

Sedmnáctý nasazený Berdych sice poslední tři vzájemné duely včetně srpnového setkání v Cincinnati vyhrál, v New Yorku se však hrálo podle Gonzalezových not.

Finalista Australian Open 2007 prorazil třikrát Berdychovo podání a pokaždé z toho byl zisk setu. V první sadě získal brejk v 11. hře za stavu 5:5, ve druhé za stavu 2:2 a ve třetí už za stavu 1:1. V gamu předtím měl přitom rodák z Valašského Meziříčí dva brejkboly, ale stejně jako další tři v celém zápase je nevyužil. Gonzalezovi pomohl k udržení podání skvěle fungující servis - při prvním podání prohrál jen 10 z 56 míčků a Berdychovi poslal 16 es.

V osmifinále už je i bývalý světový hráč číslo jedna Rafael Nadal, jenž porazil 7:5, 6:4 a 6:4 krajana Nicolase Almagra. Španělský tenista, jenž musel kvůli zranění kolen vzdát obhajobu ve Wimbledonu, usiluje v New Yorku o zkompletování takzvaného kariérního Grand Slamu.

Do čtvrtfinále postoupila obhájkyně titulu Serena Williamsová. Americká favoritka ve čtvrtém kole deklasovala za 64 minut Slovenku Danielu Hantuchovou 6:2 a 6:0. Po vyřazení Dinary Safinové Petrou Kvitovou zůstala světová dvojka Williamsová ve Flushing Meadows nejvýše nasazenou hráčkou a ani dnes neztratila na svém oblíbeném turnaji set. Trojnásobná newyorská vítězka vyslala na Hantuchovou 27 vítězných úderů včetně osmi es a potřetí za sebou na US Open prošla mezi nejlepší osmičku.

O postup do semifinále se Williamsová utká buď s Italkou Flavií Pennettaovou, jež má momentálně skvělou formu, nebo s Věrou Zvonarevovou z Ruska.

Autor: ČTK