Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Berdycha vyřadil ve čtvrtfinále v Queen's Clubu obhájce Čilič

Roland Garros

  16:03aktualizováno  22:05
LONDÝN - Tenista Tomáš Berdych skončil na turnaji v londýnském Queen's Clubu ve čtvrtfinále. V dnešním souboji o postup do semifinále prohrál s obhájcem titulu Marinem Čiličem z Chorvatska po setech 5:7 a 6:7.

Tomáš Berdych. foto: ČTK

Šestý hráč světa Berdych sice porazil aktuální dvanáctku Čiliče ve čtyřech z pěti dosavadních vzájemných zápasů, ale na trávě se oba utkali poprvé. Český tenista měl v utkání tři brejkboly, z toho dva ve druhé sadě, ale ani jeden nevyužil.

V prvním setu ztratil Berdych podání ve dvanácté hře, druhou sadu prohrál ve zkrácené hře. V té jednou i uklouzl a v legraci "ochutnal" trávu, ale celkově více chyboval než jistější soupeř. Tie-break svěřenec kouče Tomáše Krupy prohrál 4:7.

"K vítězství nad hráčem z desítky musíte vždycky hrát skvěle a já dnes výborně podával. Podal jsem velice solidní výkon ve všech směrech. Tomáš výborně returnoval, nedal mi míč zadarmo, takže jsem musel být soustředěný," řekl Čilič.

Jeho dalším soupeřem bude čtyřnásobný vítěz turnaje Australan Lleyton Hewitt. Dvaatřicetiletý bývalý první hráč světa zdolal nasazenou trojku Argentince Juana Martína del Potra 6:2, 2:6, 6:2 a prošel do semifinále po jedenácti měsících. Hewitt má šanci stát se nejstarším vítězem v historii turnaje.

Druhou semifinálovou dvojicí tvoří Brit Andy Murray, který útočí na třetí titul v Queen's Clubu, a Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Jejich zápas bude reprízou předloňského finále. Murray, jenž kvůli potížím se zády nehrál na Roland Garros, zatím v Londýně neztratil ani set.

I přesto, že z turnaje vypadl, vrátí se Berdych na centrkurt v Queen's Clubu v neděli. Bude hrát charitativní exhibici, ve které nastoupí ve čtyřhře po boku s Ivanem Lendlem. Proti nim budou stát domácí Andy Murray a Tim Henman.

Autoři: ,