Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Berdychovi i Vaidišové los na Australian Open přál

Sport

  13:37
MELBOURNE - Losování v Melbourne dnes narýsovalo začátek soutěžního pavouka letošního Australian Open, které odstartuje v pondělí. Tomáš Berdych i Nicole Vaidišová dostali v úvodním kole lehké soupeře. Loňská semifinalistka se utká s Rumunkou Ioanou Raluca Olaruovou. Nejlepší český tenista v prvním kole narazí na Rakušana Wernera Eschauera. Největší otazník se vznáší nad aktuální formou světové jedničky Rogera Federera.

Nicole Vaidišová v utkání druhého kola US Open. foto: AFP

Švýcarský tenista kvůli střevní viróze neodehrál tradiční přípravný exhibiční turnaj v Melbourne, takže do úvodního grandslamu roku vstoupí bez jakékoliv letošní zápasové prověrky. Přesto je hlavním favoritem mužské dvouhry, v níž může získat třetí titul za sebou a celkem už třináctý na grandslamech. Světová jednička narazí v úvodu na Argentince Diega Hartfielda.

Posledním hráčem, který na Australian Open zahajoval sezonu a vyhrál, byl v roce 1995 Američan Andre Agassi. Federerovi soupeři jsou přesvědčeni, že fenomenálního Švýcara nečekaná pauza nerozhodí. "Mohu zodpovědně říci, že nikdo z nás nepochybuje o Rogerově přípravě na Australian Open. Určitě mu to nepomůže, ale pokud se někdo umí o sebe postarat a hrát hned ve formě, tak je to zřejmě Roger," řekl šestý hráč světa Andy Roddick.

Štěpánek i Berdych už jsou zdraví
Americký tenista patří do okruhu Federerových vyzyvatelů, kam se řadí rovněž Španěl Rafael Nadal, talentovaný Srb Novak Djokovič nebo Brit Andy Murray, který vyhrál turnaj v Dauhá. Do průběhu turnaje budou chtít výrazněji promluvit i čeští daviscupoví reprezentanti Berdych a Radek Štěpánek, kterého čeká v prvním kole Američan Vincent Spadea. 

V duelu Berdych-Eschaeur je favoritem český tenista. Se třiatřicetiletým Rakušanem, kterému patří ve světovém žebříčku 65. příčka, se Berdych ještě na okruhu ATP nepotkal, ale na challenegerech ho před několika lety třikrát porazil.

Pokud v Melbourne uspěje, může ve druhém kole narazit na krajana Iva Mináře, kterého na úvod čeká Oscar Hernandez ze Španělska. Z českých tenistů se přímo do hlavní soutěže dostal ještě Jiří Vaněk, jemuž los přisoudil Rakušana Jürgena Melzera.

Soupeře znají i české tenistky. Loňská čtvrtfinalistka Lucie Šafářová v prvním kole narazí na Catalinu Castaňovou z Kolumbie. Z českých tenistek dostala nejtěžší soupeřku Renata Voráčová, kterou čeká sedmnáctá nasazená Šahar Peerová z Izraele. Petra Cetkovská se utká s Anabel Medinaovou-Garriguesovou ze Španělska a Klára Zakopalová si musí počkat na soupeřku z kvalifikace.

Světová jednička Justine Heninová do turnaje vstoupí zápasem s Japonkou Aiko Nakamuraovovu. Belgičanka by měla mít poměrně hladkou cestu až do čtvrtfinále, kde by měla podle papírových předpokladů narazit na Marii Šarapovovou z Ruska.

Pátou nasazenou však čeká těžká zkouška hned ve druhém kole, kde se zřejmě utká s bývalou světovou jedničku Lindsay Davenportovou. Američanka po zářijovém návratu po mateřské pauze vyhrála tři ze čtyř turnajů, jichž se zúčastnila.

Obhájkyni titulu Serenu Williamsovou z USA čeká Slovenka reprezentující Austrálii Jarmila Gajdošová. Ve čtvrtfinále by sedmá nasazená měla narazit na turnajovou trojku Jelenu Jankovičovou ze Srbska, v semifinále pak na Heninovovou.

V ženské dvouhře se po roční pauze na úvodní grandslam roku vrací světová jednička Justine Heninová. Belgická tenistka začátek loňské sezony propásla kvůli rozvodu, ale pak prožila nejlepší rok v kariéře. Vyhrála Roland Garros, US Open i Turnaj mistryň a naposledy prohrála na začátku července, kdy v semifinále Wimbledonu podlehla Francouzce Marion Bartoliové.

Proto se očekává, že by mohla navázat na titul z roku 2004. "Je mi jasné, že jako světovou jedničku mě každý vidí jako favoritku, ale může se stát cokoliv. Člověk potřebuje být silný psychicky i fyzicky a potřebuje taky trochu štěstí," komentovala pětadvacetiletá Belgičanka svou roli.

Do finále postoupila i při své poslední účasti v roce 2006, ale tehdy jí prostředky na utišení bolesti zraněného ramena způsobily velké žaludeční problémy a zápas o titul s Amélií Mauresmovou vzdala za stavu 1:6 a 0:2.

Současný ženský tenis je mnohem vyrovnanější než mužský a kandidátek na triumf na Australian Open je hned několik. Titul obhajuje Američanka Serena Williamsová, na životní úspěch mohou pomýšlet Srbky Jelena Jankovičová a Ana Ivanovičová, tradičně silné budou rovněž Rusky v čele se Světlanou Kuzněcovovou a loňskou finalistkou Marií Šarapovovou.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.