130 let

Americký golfista s českými předky Matt Kuchar. | foto: Reuters

Bere miliony dolarů, přesto je obrovským škrtem. Golfovou scénu popudil skrblík Kuchar

Sport
  •   6:00
PRAHA - Má tisíc a jeden důvod k úsměvu. Na hřištích válí. Je světovou dvaadvacítkou. Po čtyřech letech vyhrál na PGA Tour turnaj. Od víkendu vede prestižní Fedex Cup. Za poslední měsíce vydělal miliony dolarů. Přesto se americký golfista Matt Kuchar před novináři kaboní.

VIDEO: Běsnění španělského golfisty. Vzteky rozsekal trávník, písek létal okolo

To když se ho zeptají na drobného Mexičana s přezdívkou El Tucan.

Přitom v listopadu spolu pózovali s pohárem, culili se od ucha k uchu a Kuchar hlásil: „El Tucan je můj talisman.“ 

Zrovna ovládl nedaleko Cancúnu prestižní podnik Mayakoba Golf Classic a El Tucan, vlastním jménem David Giral Ortiz, byl jeho caddiem. A těm zpravidla patří tučný díl z „kořisti“. A že byla štědrá. Kucharovi titul vynesl 1,296 milionu dolarů.

A Ortizovi? Toho čekala při loučení s čerstvým šampionem hořká chvíle. Z pocitu, že trefil jackpot ve sportce, se radoval předčasně. „Děkuju, sbohem,“ předal Kuchar subtilnímu Hispánci obálku s gáží.

Ten ji otevřel s nadějí, že se z něj za jediný týden stal boháč. Doufal, že shrábne za výpomoc Kucharovi 136 tisíc dolarů. Místo toho našel v obálce jen zlomek této sumy. Když sečetl bankovky s prezidentovými portréty, vyšlo mu pět tisíc dolarů.

„Vydělat si pět tisíc za týden je přece skvělé,“ komentuje to zpětně po medializaci kauzy Kuchar. 

Z úst někoho, kdo patrně i díky Ortizově dokonalé znalosti hřiště získal 260krát tolik, zní tato slova až žertovně. 

Zklamaný nosič holí náladu na žertování nemá: „Příště už bych mu nosiče holí nedělal, jsem tak trochu vytočený,“ není spokojený se svým honorářem.

Proč byl tak nízký? Kuchar v Mexiku oslovil čtyřicetiletého otce dvou dětí, aby zaskočil za jeho běžného caddieho. Za týdenní výpomoc mu nabídl odměnu tři tisíce dolarů. 

Brooks Koepka podepisuje rukavici.
Amerického golfistu Talora Goocha obtěžoval na turnaji seriálu PGA v Avondale...

Až potud se verze, které médiím oba vyprávějí, shodují. Dál se rozcházejí. Zatímco uznávaný machr tvrdí, že slíbil nosiči holí bonus ve výši tisíc dolarů, El Tucan mluví o tom, že bonusem měla být procenta z Kucharova výdělku.

V golfovém světě je Ortizem nastíněný scénář běžnou praxí, „spropitné“ bývá deset procent. Jenže důkaz neexistuje. Dohody se mezi golfisty a nosiči holí uzavírají ústně, platí chlapské slovo.

Mexičan si za svou pravdou každopádně stojí, dokonce se španělsky psaným a překladačem na Googlu přeloženým dopisem obrátil na Kucharova agenta a žádal po něm doplacení peněz. Požadoval alespoň 45 tisíc dolarů.

Kuchar skrze Marka Steinberga, který mimochodem zastupuje i další hvězdy jako Tigera Woodse či Justina Rose, nabídl Ortizovi 15 tisíc dolarů. Uražený caddie to odmítl. „Ať si své peníze klidně nechá,“ reaguje ukřivděně.

Na sociálních sítích se dočkal značného zastání, podporu mu vyjádřil nejeden profík. Golfisté mívají nosiče holí v úctě. I ty, kteří pomohou jen na týden.

Kuchar je ale přesvědčený, že se žádného pochybení nedopustil a že fér nehraje Ortiz. S vědomím toho, že známý golfista zrovna vydělal pořádný balík, se mu prý zachtělo vyšší odměny, než na jaké se dohodli.

Spor považuje člen desítky největších boháčů v historii PGA Tour za uzavřený odmítnutou nabídkou ve výši 15 tisíc dolarů. „Každému se zkrátka pokaždé nezavděčíte. Že bych kvůli tomu nespal? To ne, podle mě jsem se zachoval fér.“

Autor: Tomáš Zatloukal