Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bernala dělí od vítězství na Tour jen formální dojezd do Paříže, poslední horskou etapu opanoval Nibali

Sport

  16:53aktualizováno  17:15
Val Thorens - Kolumbijský cyklista Egan Bernal zůstal ve žlutém trikotu lídra Tour de France i po předposlední 20. etapě a od triumfu ho dělí jen nedělní dojezd do Paříže, kdy se tradičně o celkové pořadí nezávodí. Dvaadvacetiletý člen týmu Ineos se tak s největší pravděpodobností stane prvním kolumbijským vítězem nejslavnějšího závodu světa.

Egan Bernal, kterému gratuluje k vítězství v zisku 20. etapy Geraint Thomas. foto: Reuters

Jediný český účastník 106. ročníku „Staré dámy“ Roman Kreuziger skončí v celkovém pořadí šestnáctý.

Dnešní etapu z Albertville do Val Thorens, jež byla už v pátek kvůli hrozbě sesuvu půdy na původní trase zkrácena na 59,5 km, vyhrál po nástupu v kopci Ital Vincenzo Nibali. Vítěz Tour z roku 2014 přijel po necelých dvou hodinách do cíle ve výšce 2365 metrů nad mořem s náskokem 10 sekund před mistrem světa Alejandrem Valverdem.

Třetí byl s odstupem 14 sekund další Španěl Mikel Landa. O další tři sekundy později projeli ruku v ruce cílem Bernal s loňským šampionem Geraintem Thomasem z Británie, jenž tak symbolicky svému mladému týmovému kolegovi předal štafetu.

V celkovém pořadí vede Bernal před druhým Thomasem o 1:11 minuty. Na třetí pozici se dnes posunul Nizozemec Steven Kruijswijk, jenž na lídra ztrácí 1:31 minuty. Tento rozdíl mezi prvním a třetím v konečném pořadí bude nejmenší v historii Tour.

Pozici na stupních vítězů neudržel francouzský hrdina Julian Alaphillipe, který jel ještě v pátek ve žlutém. Elitní klasikář, jenž se na Tour nečekaně dlouho držel s nejlepšími vrchaři, odpadl z hlavní skupiny ve stoupání zhruba 14 km před cílem a v celkovém pořadí klesl na pátou pozici. Kromě Kruijswijka ho předstihl ještě Němec Emanuel Buchmann.

Třiatřicetiletý Kreuziger dnes dojel do cíle na 62. místě s desetiminutovou ztrátou a v celkovém pořadí si o jednu příčku pohoršil na 16. pozici.

Bernal potvrdil na Tour pozici jednoho z favoritů, do níž se pasoval vítězstvím v tradiční červnové generálce Kolem Švýcarska. Do žlutého trikotu se přitom oblékl poprvé až po páteční etapě, v níž dojel první na vrchol Col de l’Iseran. Etapa musela být poté kvůli bouřce s krupobitím a zanesené trati předčasně ukončena.

Autor: