130 let

Trenér Gula se zapojil do tréninkové jednotky Viktoriánů. | foto: Petr Eret, MAFRA

Bez diváků, ale přeci. Vláda oznámila, kdy se budou moci znovu pořádat sportovní akce

Sport
  •   18:45
Praha - Od pondělí 20. dubna se profesionální sportovci v Česku mohou vrátit k venkovnímu tréninku, který přerušila pandemie nového typu koronaviru. Zpočátku se budou moci připravovat jen v menších skupinách. Od 8. června budou možné sportovní akce s účastí maximálně do 50 osob. Dnes o tom rozhodla vláda.

‚Sundali obroučky, aby nikdo nemohl hrát.‘ Češka v Americe přestoupila do týmu snů, trénink ale musí počkat

Sportovci se v Česku připravovali individuálně v domácím režimu od poloviny března poté, co vláda kvůli pandemii koronaviru vyhlásila nouzový stav. Na začátku minulého týdne některá opatření uvolnila a dovolila lidem venku individuálně sportovat. Například tenisté se tak mohli vrátit na kurty.

Fanoušci si zápasy bez diváků vyložili po svém
Fanoušci si tribuny duchů vyložili po svém

Opětovné zmírnění opatření, které začne platit od pondělí, se týká hlavně kolektivních sportů. Mimo jiné umožní fotbalistům návrat do společných tréninků, byť v omezené míře a za dodržení přísných hygienických opatření.

Týmy první a druhé ligy se budou moci na hřišti připravovat po skupinách, jak v manuálu navrhla Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. Řada dalších kolektivních sportů v tuzemsku kvůli pandemii předčasně ukončila sezonu a celky se začnou chystat až na příští ročník.

„Dohodli jsme se, že budou zprovozněny venkovní aktivity profesionálních sportovců, které jsou vyloučeny v rámci veřejnosti, a to v menších skupinách za přesně definovaných podmínek. Jsou to sportovci pod profesionální smlouvou, vrcholoví sportovci a tak dále,“ řekl na tiskové konferenci vicepremiér Karel Havlíček.

Autor: ČTK