Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bez konkurence. Knapková byla popáté vyhlášena veslařkou roku

Sport

  18:22
Olympijská vítězka z Londýna Miroslava Knapková byla v sobotu v Praze podle očekávání vyhlášena nejlepší českou veslařkou roku.

Miroslava Knapková foto: ČTK

Dvaatřicetiletá skifařka tak již popáté v kariéře ovládla anketu o Posádku roku. Druhé místo obsadil stříbrný medailista z Londýna Ondřej Synek, třetí skončily sestry Jitka a Lenka Antošovy.

Výsledky ankety

  • Senioři: 1. Miroslava Knapková (skif), 2. Ondřej Synek (skif), 3. Jitka a Lenka Antošovy (dvojskif).
  • Junioři: 1. Michal Plocek (skif), 2. Michal Humpolec, Michael Nový (dvojka bez kormidelníka), 3. Lucie Žabová (skif).
  • Trenér roku: Tomáš Kacovský.
  • Přehled vítězů ankety: 1987 - Kacovský (skif lehkých vah), 1988 - Chalupa (skif), 1989 - Chalupa, 1990 - Chalupa, 1991 - Chalupa, 1992 - Chalupa, 1993 - Chalupa, 1994 - Chalupa, 1995 - Chalupa, 1996 - Kacovský, 1997 - Kacovský, 1998 - Chalupa, 1999 - Vabroušek (skif lehkých vah), 2000 - Vabroušek, 2001 - Chalupa, 2002 - Chalupa, 2003 - Jirka, Vitásek, Kopřiva, Hanák (párová čtyřka), 2004 - Jirka, Karas, Kopřiva, Hanák (párová čtyřka), 2005 - Knapková (skif), 2006 - Knapková, 2007 - Synek (skif), 2008 - Synek, 2009 - Knapková, 2010 - Synek, 2011 - Knapková, 2012 - Knapková.

Na slavnostním vyhlášení v Centru pohybové medicíny se tak zopakovaly výsledky z loňského roku. Veslařka pražské Slavie totiž anketu veslařských odborníků a novinářů ovládla i před rokem, kdy se stala světovou šampionkou.

"Podobné akce beru hlavně jako společenskou událost. Hlavní jsou výsledky na olympiádě nebo na mistrovství světa. Uvědomuji si ale, že to spolu souvisí," řekla Knapková ČTK.

Svěřenkyně Tomáše Pacovského, který byl stejně jako před rokem vyhlášen trenérem roku, v minulosti několikrát uvedla, že ankety považuje za subjektivní a výsledky tak bere trochu s rezervou. "Výsledky se těžko srovnávají. V některých letech jsem měla lepší výsledky, ale nevyhrála jsem. Někdo si myslel, že některé disciplíny mají jinou váhu," uvedla brněnská rodačka.

Pátého triumfu si ale cení. I proto, že v anketě zvýšila své "vedení" nad Ondřejem Synkem, druhým elitním českým veslařem své generace. "Ondra patří mezi nejlepší sportovce České republiky a věřím, že i já tak můžu říct, že patřím mezi elitu," pousmála se Knapková.

Rekordmana ankety Václava Chalupu ale asi jen těžko překoná. Držitel Ceny Thomase Kellera, což je nejvyšší vyznamenání Mezinárodní veslařské federace, vyhrál jedenáctkrát. "To bude hodně těžké, ještě při konkurenci Ondry. I kdybych šest let všechno vyhrávala... Asi to nevyjde," uvedla Knapková.

Závěr roku patří také dalším anketám. Knapková patří i mezi favority Sportovce roku, který bude vyhlášen v polovině prosince. "Bude to příjemné, zavzpomínám na olympijský závod a v době, kdy už začínám trénovat, si připomenu uplynulou sezonu," těšila se veslařka na další společenskou událost.

Nejlepším juniorem byl vyhlášen skifař Michal Plocek, jenž se letos stal juniorským mistrem světa.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!