Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bez Kvitové a Šafářové. Proti Švýcarsku tým povede Plíšková

B. J. King Cup

  13:00aktualizováno  13:30
PRAHA - Hrdinka posledních dvou utkání Karolína Plíšková a s ní Barbora Strýcová, Denisa Allertová a Lucie Hradecká jsou v nominaci na semifinále Fed Cupu proti Švýcarsku. České vítězky uplynulých dvou ročníků budou hrát o postup do finále příští víkend 16. a 17. dubna na tvrdém povrchu v Lucernu.

Karolína Plíšková na turnaji Elite Trophy v Číně. foto: ČTK/AP

Kapitán Petra Pála se tentokrát musí obejít bez obvyklých opor - dvojnásobné wimbledonské vítězky Petry Kvitové a Lucie Šafářové, kterým se poslední dobou ve dvouhře nedaří a s kapitánem se dohodly, že semifinále vynechají.

„Jsem rád za sestavu, kterou máme, a tak silný tým, jaký můžu v čele s Kájou mít. Máme nejlepší hráčky této sezony a máme alternativy do dvouher i do čtyřhry a můžeme to volit dle vývoje,“ řekl Pála při dnešním oznámení nominace.

V týmu je i Hingisová

Švýcarský tým tvoří světová desítka Belinda Bencicová a sedmnáctka Timea Bacsinszká, ve výběru kapitána Heinze Günthardta nechybí ani bývalá světová jednička Martina Hingisová, jež je po svém comebacku deblovou jedničkou. Čtvrtou hráčkou sestavy je třiadvacetiletá Viktorija Golubicová (137. dvouhra WTA).

„Nominace Švýcarek je bez překvapení a je to silný tým. Utkání je to naprosto vyrovnané a já věřím holkám a jejich výkonům ve fedcupu,“ řekl Pála.

Povolání Kvitové a Šafářové by týmu nepomohlo

Světová osmnáctka Plíšková v poslední době převzala rolí lídra od Kvitové. Poprvé tým táhla loni v 1. kole v Kanadě a v listopadovém finále proti Ruskám řídila vítězný obrat. Třemi body se zasloužila i o únorovou výhru v 1. kole v Rumunsku.

Na pozici dvojky Plíškovou doplní Strýcová (33. dvouhra WTA), spolu získaly ve čtyřhře rozhodující bod proti Ruskám i proti Rumunkám. Strýcová prožívá povedený úvod roku, ale dvouhru ve Fed Cupu vyhrála naposledy v roce 2007.

Češky vyhrály soutěž čtyřikrát za posledních pět let a útočí na hattrick, což v minulosti dokázal tým s Helenou Sukovou a Hanou Mandlíkovou v letech 1983 až 1985.

Švýcarky jsou mezi nejlepší čtveřicí ve Fed Cupu poprvé od roku 1998. Ve stejném roce uhrály také jediné vítězství nad českými tenistkami z dosavadních šesti vzájemných duelů a všechny tři body tehdy zařídila právě Hingisová.

„Máme tým dobře vybalancovaný a pokud jsou hráčky ve vrcholné formě, tak to s námi nemá nikdo lehké. Proti nám se musí bojovat do posledního míče,“ uvedl Günthardt v tiskové zprávě Švýcarské tenisové asociace.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč