Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Běžec na lyžích Bauer byl třetí na volné třicítce

Sport

  15:53aktualizováno  17:56
DAVOS - Běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v dnešním závodu na 30 km volnou technikou v Davosu třetí místo a poprvé v sezoně Světového poháru se dostal na stupně vítězů. Český reprezentant nestačil pouze na Francouze Maurice Manificata a suverénního vítěze Pettera Northuga z Norska.

Lukáš Bauer foto: Reuters

Čtyřiatřicetiletý Bauer si dojel pro nejlepší český výsledek v ročníku především díky vydařené závěrečné třetině závodu, v níž mu na rozdíl od většiny soupeřů zbylo ještě dost sil. V posledních kilometrech stahoval Bauer náskok Švéda Marcuse Hellnera, jenž dlouho držel třetí místo, a nakonec ho za sebou nechal o více než 12 sekund.

"Je to velmi milé překvapení, protože jsem zhruba tipoval, že bych se mohl umístit do desátého místa," uvedl Bauer na Twitteru. "Samozřejmě mě to naplňuje optimismem k Tour de Ski, protože to vypadá, že vše jde plus minus podle plánu," dodal směrem k etapovému závodu, který bude vrcholem sezony a český lyžař v něm myslí na stupně vítězů.

Bauer: Jsme dobře připraveni

Dvojnásobný olympijský medailista Bauer tak v Davosu zopakoval třetí místo z loňska, kdy se ale jela klasická patnáctka. Dnešní závod se vydařil i Martinu Jakšovi, jenž byl jedenáctý, bodoval také na 22. pozici Jiří Magál.

"Je vidět, že jsme dobře připraveni, a chtěl bych zdůraznit, že minimálně na mém výkonu se výrazně podepsaly výborně připravené lyže, takže chci poděkovat servismanům," řekl Bauer.

Bauer začal ve vyšší nadmořské výšce rozvážně a především si hlídal techniku jízdy. "Snažil jsem se jet ekonomicky a pošetřit síly, což se mi povedlo, protože tenhle závod se rozhoduje v posledních dvou kolech," líčil Bauer, který byl po prvním kole sedmnáctý, po druhém sedmý, pak čtvrtý a nakonec bronzový.

Pro vítězství si dojel s velkým náskokem 51,4 sekundy před Manificatem Northug a pojistil si vedení v SP. Bauer na Northuga ztratil bez pěti desetin minutu.

Závod žen ovládla Björgenová

Závod žen na 15 km volnou technikou vyhrála suverénka sezony Marit Björgenová. Fenomenální Norka si v sedmém dílu seriálu připsala páté vítězství a potvrdila svou vedoucí pozici v průběžném pořadí.

Vynikající formu mají ovšem i další norské běžkyně na lyžích. Zástupkyně severské velmoci obsadily první čtyři místa a do elitní desítky se vešly ještě další dvě.

Druhé místo za dominující Björgenovou obsadila se ztrátou 41,8 sekundy Vibeke Skofterudová, třetí byla s odstupem čtyř desetin Therese Johaugová.

Mezi čtvrtou Marthe Kristoffersenovou a šestou Kristin Steiraovou se jako nejlepší závodnice mimo Norsko dokázala vměstnat Polka Justyna Kowalczyková.

České reprezentantky ani dnes nedosáhly na první body v sezoně. Eva Nývltová byla s odstupem tří minut a 37 sekund dvaačtyřicátá, Ivana Janečková doběhla čtyřiapadesátá.

Světový pohár běžců pokračuje v Davosu nedělním sprintem. Bauer ho vynechá a nejspíše nepojede ani za týden v Rogle. "Soustředím se na závěrečnou přípravu na Tour de Ski. Snahou je, aby tam forma vygradovala," řekl Bauer.

Tour de Ski, kterou už dvakrát vyhrál a naposledy vystoupal na sjezdovku Alpe Cermis třetí, začne prologem 29. prosince v Oberhofu.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...