Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Obr Northug vyhrál všechno, jen Tour ne. Prý je moc velký a těžký

Tour de France

  17:08
VAL DI FIEMME/PRAHA - V životě už vyhrál Petter Northug kdeco - Světový pohár, mistrovství světa, olympijské hry. Křišťálová pyramida za vítězství v Tour de Ski však pro nejlepšího běžce na lyžích současnosti zůstává dál jedinou trofejí, kterou doma nemá. A na kterou asi ani nikdy nedosáhne. Vždyť sedmadvacetiletý král bílé stopy, je v Tour věčně poraženým. Taková nemohoucnost asi norského suveréna bolí víc, než si chce připustit.

Norský běžec na lyžích Petter Northug foto: Reuters

Před pěti lety mu závod nevyšel, to skončil osmý. V úvodním i tom právě skončeném ročníku byl čtvrtý, jednou finišoval třetí, třikrát dojel druhý. A byť letos vyhrál prolog a do červeného dresu lídra se dostal ještě po maratonské etapě do Toblachu, v cíli zabořený do sněhu zase zažíval hořké zklamání. "Ať jste druhý, třetí nebo čtvrtý, pocity jsou pořád stejné," tvrdil pak v deníku VG.

K TÉMATU

"Tady jde jen o vítězství. Několikrát jsem se o ně pokusil a zkoušet to budu i dál," slíbil. V ostatních závodech dokáže dohánět soupeře k zoufalství, v posledních metrech si zrychlí a vyhraje. Tour je však pro něj zakletá. Hlavně kvůli příšeře s názvem Alpe Cermis, která sedmietapový lyžařský očistec korunuje. "Kéž bych tak měl o deset kilo míň," posteskl si Northug do televizní kamery, když vydýchal únavu z 3650 metrů dlouhého výšlapu do nebe.

"Jenže deset kilo navíc mi vyhrávalo Světové poháry i zlata na OH"

Norský obr však věří, že i se svou postavou může jednou vítězství vydobýt. Jenže bude to mít vážně těžké. Doslova. Northug má 82 kilo a je vyšší než většina jeho soupeřů. Legkov, který se právě ve stoupání po sjezdovce všem utrhl a nakonec Tour vyhrál, váží 73 kilo, druhý Cologna 75 a bronzový Vylegžanin dokonce jen 65. Bývalý kouč norského národního týmu Dag Kaas tuší, že Northug není prostě pro tento závod stavěný.

"Je moc velký," všiml si. "Tour de Ski je nefér pro běžce, jako je Petter. Je to jako Tour de France pro Thora Hushovda," připomněl spurterského obra z Norska. Norhug se však hájí: "Když se podíváte na to, jak jsem vypadal ve dvaceti, kdy jsem hodně posiloval, a teď, nemám na sobě skoro nic. Posiluju už jen tak obecně, trup skoro vůbec. Těch deset kilo navíc mi v předchozích letech získalo vítězství ve Světovém poháru i olympijská zlata. Takže už jsem je dokázal i zužitkovat. Není to váha, která mě trápí."

Příští rok řadí vítězství v etapách Tour de Ski dokonce výš než olympijské medaile ze Soči. Zlata má totiž doma už dvě. "Sním o tom, že sem zase přijedu ve formě, jakou jsem měl před dvěma lety." Tehdy zajel pátý nejlepší čas a ze všech svých účastí byl vysněnému úspěchu nejblíže - na zlatého Colognu ztratil 27 sekund.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...