130 let
Johannes Klaebo (vzadu) objímá svého reprezentačního kolegu Emila Iversena.

Johannes Klaebo (vzadu) objímá svého reprezentačního kolegu Emila Iversena. | foto: Reuters

Běžecký fenomén Klaebo vládne lyžařům, je podruhé mistrem světa

Sport
  •   14:42
Seefeld / Praha - Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo získal na mistrovství světa v Seefeldu druhý titul. Po čtvrtečním triumfu ve sprintu volnou technikou ovládl s Emilem Iversenem i závod dvojic klasicky na 6x1,6 km. Sprinterský double zkompletoval podobně jako na loňských olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde mu k němu pomohl Martin Johnsrud Sundby.

Norská výprava v šesté běžecké disciplíně na šampionátu získala páté zlato, těsně před tím přerušily vítěznou sérii severské velmoci švédské běžkyně Stina Nilssonová a Maja Dahlqvistová v ženském týmovém sprintu na 6x1,2 km.

Finálové závody pro deset dvojic se běžely bez českých reprezentantů. Kateřina Janatová a Petra Hynčicová dokončily své semifinále na sedmém místě s velkou ztrátou na postupový čas a celkově byly třinácté. Miroslav Rypl s Michalem Novákem byli klasifikováni jako sedmnáctí. Ve svém běhu byli devátí, od nejpomalejších postupujících je dělilo zhruba deset sekund.

Dvaadvacetiletý Klaebo se osvědčil jako finišman a drtivým nástupem v závěru nedal soupeřům šanci. Druzí skončili Rusové Gleb Retivych a Alexander Bolšunov, kteří vybojovali každý také už druhou medaili v Seefeldu - Retivych byl bronzový ve sprintu a Bolšunov stříbrný ve skiatlonu. Bronz získali Francesco De Fabiani s vicemistrem světa z individuálního závodu Federicem Pellegrinem z Itálie.

Za Nilssonovou, jež už má ve sbírce stříbro z individuálního závodu, a Dahlqvistovou skončily překvapivě druhé Slovinky Katja Višnarová a Anamarija Lampičová před favorizovanými Norkami Ingvild Flugstad Östbergovou a Maiken Caspersen Fallaovou. O titulu se rozhodlo ve spurtu čtveřice běžkyň, které proběhly cílem v rozmezí jediné sekundy.

Dahlqvistová zvítězila o 37 setin před Lampičovou, jež protnula cílovou čáru o 23 setin před obhájkyní prvenství a šampionkou ze sprintu Fallaovou. Těsně bez medaile skončily Rusky Natalia Něprjajevová a Julia Bělorukovová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu (Rakousko) - běh:

Sprint dvojic:

Muži (6x1,6 km): 1. Iversen, Klaebo (Nor.) 18:49,86, 2. Retivych, Bolšunov (Rus.) -1,88, 3. De Fabiani, Pellegrino (It.) -4,03, 4. Svensson, Halfvarsson (Švéd.) -4,73, 5. Jouve, Chanavat (Fr.) -9,13, 6. Hauke, Baldauf (Rak.) -23,84, 7. Niskanen, Hakola (Fin.) -27,52, 8. Hamilton, Bjornsen (USA) -28,56, 9. Šimenc, Lampič (Slovin.) -1:21,77, 10. Palmer-Charrette, Valjas (Kan.) -1:40,99, ...17. Rypl, Novák (ČR) - vyřazeni v semifinále.

Ženy (6x1,2 km): 1. Nilssonová, Dahlqvistová (Švéd.) 15:14,93, 2. Višnarová, Lampičová (Slovin.) -0,37, 3. Östbergová, Fallaová (Nor.) -0,60, 4. Něprjajevová, Bělorukovová (Rus.) -0,93, 5. Bjornsenová, Digginsová (USA) -2,79, 6. Carlová, Ringwaldová (Něm.) -6,71, 7. Kyllönenová, Pärmäkoskiová (Fin.) -8,86, 8. Van der Graaffová, Fähndrichová (Švýc.) -21,35, 9. Kirillovová, Seronosovová (Běl.) -24,77, 10. Kowalczyková, Skinderová (Pol.) -46,06, ...13. Janatová, Hynčicová (ČR) - vyřazeny v semifinále.

Autor: ČTK