130 let

Česká běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová | foto: ČTK

Běžkařka Vrabcová v létě překonávala rekordy. Ukáže to i na sněhu?

Sport
  •   9:30
PRAHA - S novou chutí a o tři kila lehčí se nejlepší česká běžkyně na lyžích Eva Vrabcová chystá na olympijskou sezonou. V létě si překonávala osobní běžecké rekordy a nyní doufá, že rychlost ukáže i na sněhu. "Všechno je úžasný," zářila Vrabcová, která dříve startovala pod dívčím jménem Nývltová, před odjezdem na závěrečné soustředění před startem Světového poháru do Muonia.

"Po dlouhé době jde vše s nadšením a určitě mám vyšší ambice, než jsem měla dřív. Chci ukázat, že opravdu něco umím," vyhlásila běžkyně. Po odchodu Kateřiny Neumannové hledá české běžecké lyžování náhradu jen obtížně. Vrabcová je českou jedničkou poslední sezony, ale měla problém se dostávat alespoň do bodované třicítky, natož se rovnat s běžeckou elitou. Zkoušela trénovat s muži, ale minulá sezona Vrabcové vůbec nevyšla. "Po minulé zimě jsem byla otrávená, neměla jsem z toho vůbec dobrý pocit," přiznala.

Na jaře se zformoval po letech nový český tým a běžkyně z Trutnova i proto ožila. "Přestala jsem spoustu věcí řešit a řekla si: "No co, buď to půjde, nebo ne". A zatím to jde." V přípravě se Vrabcová ukázala jako výborná běžkyně. Překonala si výrazně osobní rekordy na 1500 metrů, na tři kilometry a v Běchovicích v tradičním silničním závodě na 10 km dokonce o tři minuty. Zlepšila si rovněž funkční hodnoty, shodila tři kilogramy a přitom zvýšila svalovou sílu.

O konkrétních umístěních v zimě mluvit nechce

"Strávila jsem daleko víc času v posilovně tréninkem síly, tam je velký posun. I ty tři kila dole něco udělaly. Cítím se dobře v pomalé jízdě. Teď už to jen přenést, aby to v té rychlé (jízdě) odjíždělo a nebylo to jen takové zběsilé bušení jako doteď," přála si stříbrná a bronzová medailistka z juniorského světového šampionátu v Kranji 2006. Teoreticky je možné, že se v budoucnu bude delším běžeckým tratím věnovat. "Ale zatím je jednoznačně prioritou lyžování s tím, že až se tomu nebudu věnovat na takové úrovni, chtěla bych si zaběhnout maraton. Potom by se vidělo," řekla.

Česká běžkyně Eva Vrabcová Nývltová

O konkrétních umístěních v zimě mluvit nechce. Jen naznačila, že myslí vysoko. Hlavně chce mít ze svých výkonů dobrý pocit. Pokud by to nešlo, nevyloučila možnost mateřské dovolené. "To zatím vůbec neplánuju, ale pokud se budu trápit, asi bych to řešila tím, že bych se věnovala i dalším věcem," uvažovala Vrabcová. Na předešlý trénink s muži si nestěžovala. "Jen se něco udělalo špatně. Možná trénink ve vyšší nadmořské výšce, to mi vždy dělalo problém. Letos se to podchytilo a jde to," řekla.

Společnou přípravu s ženami si pochvaluje i z jiného důvodu než kvůli tréninku. "Určitě je lepší, že se můžeme spolu zasmát nebo si zahrát hru. Teď budeme s Kájou (Grohovou) háčkovat čepice. Máme o zábavu postaráno." K pohodě Vrabcové přispívá třeba i návrat ke skriptům. Na Univerzitě v Hradci Králové pokračuje v bakalářském studiu sportovního managementu. Mimo jiné absolvovala hokejový kurz. "Stálo mě to trochu naražená žebra, skončila jsme na mantinelu. Jinak jsem jezdila na druhou stranu, než šel puk," smála se.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz