Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Soukalová se inspirovala Hejnovou. Chce se zlepšit a trénuje s muži

Sport

  14:48
PRAHA - Biatlonistka Gabriela Soukalová se na olympijskou sezonu připravuje společně s muži. Šestá žena uplynulého ročníku Světového poháru se chce zlepšit po vzoru letos neporažené atletické mistryně světa Zuzany Hejnové. "Potřebovala jsem nový impulz a řekla jsem si trošku po vzoru Zuzky Hejnové, že bych chtěla zkusit tento systém taky," řekla Soukalová.

Gabriela Soukalová. foto: MAFRA - Petr Lemberk

Vítězka tří závodů finále SP v Chanty Mansijsku začala letní přípravu s ženským týmem pod vedením Jindřicha Šikoly. Od srpna se ovšem rozhodla pro změnu a přidala se k mužům v čele s Ondřejem Moravcem, které trénuje Ondřej Rybář. "Kluci jsou ve všem lepší. Dotahovat se na ně je pro mě doufám obrovské plus a je to velká dřina. Příprava je trošičku jiná, mají více tréninkových prostředků, je o dost pestřejší než dosud a je to zábavnější," řekla třiadvacetiletá Soukalová. O možnosti trénovat s muži diskutovala s Rybářem už před třemi lety.

Tehdy si to ještě rozmyslela, ale letos od jara tuto myšlenku znovu nosila v hlavě. "Nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Teď jsem si říkala, když se do toho nevrhnu po hlavě, tak to nikdy neuskutečním. Začala jsem spolupracovat s psychologem, který mě do toho kroku trošku posunul, a cítím to jako srdeční záležitost," vysvětlila. S Rybářem se znají dlouho a Soukalová mu plně důvěřuje. Přijala proto pravidla hry a první podmínkou bylo, aby chodila včas a nezapomínala věci, čímž byla pověstná. "Říkal, že to není holubník a musím se přizpůsobit. Je to naprosto na místě, chce od nás profesionální práci," řekla biatlonistka.

Soukalová: Chci ukázat, že můj úspěch nebyla náhoda

Ke změně se odhodlala před sezonou s vrcholem na olympiádě v Soči. To může být trochu riskantní, protože je otázkou, jak se na ní jiný trénink a vyšší intenzita projeví. "Řídila jsem se intuicí. Není to otázka jen nadcházející olympiády, ale i třeba té další a práce do budoucna. V tomhle vidím velký přínos do dalších let," řekla. V mužské partě se po prvním třítýdenním soustředění ve slovinské Pokljuce cítila dobře. "Jsou to osobnosti a vážím si toho, že mě přijali. Doufám, že mě moc nerozmazlí. Třeba přijdou, jestli nepotřebuju pomoct s taškou," podotkla.

A jak vidí její přítomnost Moravec? "Je to v pohodě, všechno funguje. Buďto bude vyhrávat o minutu, nebo to nezvládne. Myslím, že to zvládá dobře," řekl biatlonista. Soukalová nečeká, že bude podobně jako překážkářka Hejnová vyhrávat jeden závod za druhým. "Smekám před jejím uměním a nemyslím si, že by to mohl být můj případ," řekla Soukalová. "Bylo by fajn udržet se v celkovém pořadí SP do patnáctky a ukázat, že to nebyla v minulé sezoně náhoda," předsevzala si. Na rozdíl od loňského léta, v kterém ještě léčila nemoc ze zimy, je letos Soukalová bez zdravotních komplikací.

Biatlonistka Gabriela Soukalová.

"Snad jsem si to už vybrala a trénink se zúročí v zimě," přála si kometa minulého ročníku SP, v kterém vyhrála čtyři závody, a členka bronzové smíšené štafety z mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Soukalová se snaží nabrat více síly, protože má v pořádku i záda. "Trávím více hodin v posilovně a mám víc speciální síly na kolečkových lyžích," řekla s obvyklým úsměvem. Rovněž více pracuje na střelbě. Během celé sezony vystřílí přes 13 tisíc nábojů. "Teď nevím, kolik mám, ale pocitově je střelecké přípravy o dost více než kdykoli předtím," řekla výborná běžkyně, známá také jako zpěvačka.

Autoři: ,