130 let

Zleva: Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Eva Puskarčíková. | foto: ČTK/AP

Znovu na stupních vítězů. Češky dojely v biatlonové štafetě druhé

Sport
  •   12:09aktualizováno  16:57
ANTERSELVA/PRAHA - Třetí, první, první a nyní druhé. I počtvrté v řadě stojí česká štafeta biatlonistek na stupních vítězů. V souboji s nadmořskou výškou i krutými větrnými poryvy to kvarteto Puskarčíková, Soukalová, Landová a Vítková v Anterselvě opět dokázalo. Svůj náskok v čele celkového pořadí Světového poháru ještě navýšily!

Česko - Německo 2:2, takový je nyní v sezoně poměr vítězství v pohárových kláních biatlonistek. Ovšem Češky mají bodově jasně navrch, protože Němky zcela selhaly doma v Oberhofu, kde skončily desáté.

Veronika Vítková, finišmanka štafety, dobíhala v Anterselvě do cíle na druhém místě opět s rukama nad hlavou, další skvělý den české štafety vyvrcholil její velmi dobrou střelbou a tradičně skvostným během.

Za vítěznými Němkami zaostaly Češky o 35 vteřin, před třetími Ukrajinkami měly 10 vteřin k dobru.

Byla to štafeta mnoha zvratů v nemilosrdných větrných podmínkách. Vítězné Němky se v jejím průběhu propadly s minutovou ztrátou dokonce až do druhé desítky.

Veronika Vítková „dovezla“ českou štafetu na druhém místě.
Německá štafeta triumfovala v Anterselvě.
Podmínky na střelnici komplikoval sníh a vítr. Na snímku je Němka Laura...
Vítězná štafeta. Zleva: Eva Puskarčiková, Gabriela Soukalová, Veronika Vítková...

Rusky na začátku padly a ztrácely, na třetím úseku vedly o minutu, ale nakonec skončily mimo stupně vítězů. České kvarteto v závěru prvního i na druhém úseku vedlo, ale také se v průběhu závodu třikrát zachraňovalo na střelnici posledním možným nábojem a jelo průběžně sedmé.

V sérii větrných poryvů jen ony a Ukrajinky nemusely na trestné kolo!

„Skvělý kolektivní výkon. Holky se popraly s tou dnes nadmíru těžkou střelnici,“ chválil trenér Zdeněk Vítek pro Českou televizi.

Ani ze šestého pohárového kola tak neodjíždí česká výprava bez umístění na stupních vítězů.

A Vítková a spol. dál sahají po malém křišťálovém glóbu za štafetu žen. S 222 body mají náskok 23 bodů na Bělorusko a 28 na Německo. Dvě štafety zbývají.

Jak se rodilo druhé místo

Dvě chyby na úvod. V čele jedou po startu Němky před Běloruskami, za nimi Puskarčíková. Ruska Romanovová padá a mírně ztrácí. Na střelnici fouká. První dvě rány Češky jdou mimo. Pak korekce miřidel a už žádná chyba. Se ztrátou 16 vteřin odjíždí osmá. Němka Hildebrandová uniká všem.

Velký zvrat. Při stojce následuje seriál chyb ve větrné mlýnici. Ani jedna štafeta se jim nevyhne. Puskarčíková udělá pouze jednu a opět jednou ujíždějí Češky na první příčce. Němky musí na dvě trestná kola, Italky na jedno, Francouzky na dvě. Nejbližšími soupeřkami jsou nyní osm vteřin vzdálené Rakušanky.

A jeď, Gábino. Puskarčíková vysílá vpřed Gabrielu Soukalovou s náskokem tří vteřin na USA a šesti na Polsko. Tolik ambiciózní Němky jsou na 10. místě o 55 vteřin zpět a Francie je s více než dvouminutovou ztrátou zdánlivě zcela mimo hru. Kouč Vítek spokojeně mává do kamery.

Osamoceně v čele. Soukalová s Američankou Dreissigackerovou ujíždějí ostatním. Na ležce udělá Češka při první ráně chybu na spoušti a míjí terč. Pak už žádný. Vede o devět vteřin před Američankou. Další trable řeší Němky, po bezchybné střelbě Preussová chvíli pokračuje s jednou holí.

Vichřice. Soukalová vstoje jednou dobíjí, když dorazí „vichřice“. Pálí mimo. Druhé dobití. Čeká dlouho, nesmírně dlouho. Vichr zastavuje palbu, nikdo teď nestřílí. Soukalová dělá dřep, pak to riskne a míjí. Zbývá poslední náboj. A trefa! Přihlížející Puskarčíkové vyletí pěst nad hlavu, plácne si s chystající se Vítkovou. Soupeřky tolik chybují. Američanky jdou na tři kola, Polky na jedno. Soukalová vede o 17 vteřin před druhou Ruskou Virolajnenovou.

Ruský expres. Virolajnenová letí podobně jako ve stíhačce, do předávky je už těsně za Soukalovou. Za nimi zeje díra, třetí Ukrajinky ztrácejí 36 vteřin, čtvrté Němky a páté Italky 46. A Bělorusky, největší soupeřky Češek v celkovém pořadí Světového poháru, už 2:22 minuty.

Ruský útok. Teď je to Landová versus Šumilovová, pěkně pospolu. Jenže co s tím větrem na střelnici? Ruska v něm za 33 vteřin exceluje, Landová čeká, opakovaně upravuje miřidla, třikrát dobíjí a posledním nábojem se zachrání. Češky jedou druhé těsně před Němkami, ale Šumilovová rázem vede takřka o minutu!

Další česká záchrana. Při stojce přichází znovu silný poryv. Landová se kryje před větrem. Ruska jde na kolo, ale dál vede před Německem. Landová třikrát dobíjí, dělá dřep, znovu se zachrání. Teď je pátá se ztrátou 55 vteřin.

Poslední úsek. Ruska Glazyrinová do něj vyráží o 23 vteřin před Němkou Dahlmeierovou a 52 před Ukrajinkou Semerenkovou. Za ní je to našlapané ve vteřinách, včetně Veroniky Vítkové, přebírající štafetu na 7. místě se ztrátou 1:01 minuty. Stačí kilometr a Vítková už je pátá. A za dalších 500 metrů třetí.

Zkušená střelba. Na střelnici čeká tradičně poryv. Dahlmeierová vleže nechybuje a vede. Vítková po jednom dobitím ujíždí ve dvojici s Francouzkou Bescondovou třetí. A je tu poslední střelba. Němka znovu neomylná, její trenéři hned slaví. Vítková opět pouze jedno dobití, což je v těchto podmínkách rovněž výhra v loterii. Ruska klesá za ní, běh Vítkové je parádní a česká radost znovu propuká.

Mezi muži triumfovali Norové

České kvarteto biatlonistů ve složení Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec obsadilo ve štafetě šesté místo. Norsko k triumfu dovedl suverénní Emil Hegle Svendsen a na druhé Němce v cíli čekal 16 sekund, třetí skončili Francouzi.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie)

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Björndalen, T. Bö, J. Bö, Svendsen) 1:15:36,7 (0 trest. okruhů+5 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Böhm, Peiffer, Schempp) -16,4 (0+7), 3. Francie (S. Fourcade, Maillet, Desthieux, Beatrix) -42,0 (0+5), 4. Rakousko -49,8 (0+7), 5. Rusko -58,5 (0+6), 6. ČR (Krčmář, Šlesingr, Soukup, Moravec) -1:13,1 (0+8).

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů): 1. Norsko 222 b., 2. Rusko 208, 3. Francie 193, ...11. ČR 112.

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Kummerová, Dahlmeierová) 1:18:47,7 (2+10), 2. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -35,0 (0+15), 3. Ukrajina (Džymová, Burdygová, Abramovová, Valj Semerenková) -45,3 (3+14), 4. Rusko -57,2 (1+9), 5. Francie -1:03,1 (2+15), 6. Bělorusko -1:18,2 (3+13).

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů): 1. ČR 222, 2. Německo 199, 3. Bělorusko 194.

Autor: