Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Životní závod Lucie Charvátové, ve sprintu skončila pátá. Mužům se nedařilo

Sport

  12:44aktualizováno  15:58
HOCHFILZEN - Teprve před dvěma roky začala s biatlonem. Jen nedávno si odbyla premiéru ve Světovém poháru. A teď dojela Lucie Charvátová ve sprintu v Hochfilzenu na pátém místě, jen těsně za pódiem! Skvělého výsledku dosáhla i osmá Gabriela Soukalová, která se udržela v čele Světového poháru. Poprvé v kariéře vyhrála závod SP Němka Franziska Hildebrandová, na pódiu ji doplnily krajanky Maren Hammerschmidtová a Miriam Gössnerová.

Gabriela Soukalová foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Měla startovní číslo 55. Málokdo s ní počítal. Jenže skvělé běžkyni Charvátové stačilo „jen“ skvěle zastřílet - a to se povedlo.

Na první položce chybovala jednou. Sotva se mohlo zdát, že by ještě zasáhla do boje o stupně vítězů. Charvátová však běžela skvěle. A druhou položku zvládla bezchybně!

Z outsiderky byla rázem kandidátkou na stupně vítězů. U tratě ji hecoval šéftrenér Ondřej Rybář. Nejen on napjatě sledoval, jak si vede na mezičasech v soubojích s nejlepšími.

Lucie Charvátová právě dosáhla životního výsledku - na biatlonovém SP v Hochfilzenu dojela na pátém místě.

A že to bylo drama. Po druhé střelbě byla Charvátová čtvrtá. Na dalším mezičase ale už třetí! Až na metě 6,6 kilometru začala zase ztrácet.

Vydala se ještě ze všech sil. Ale na pódium se nedostala. Navíc jí nakonec ještě předstihla Hammerschmidtová, která vyjela na trať až jako předposlední a nakonec byla druhá.

Závody SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - sprint 7,5 km: 1. Hildebrandová 20:04,1 (0 trestných kol), 2. Hammerschmidtová -15,1 (0), 3. Gössnerová (všechny Něm.) -21,0 (1), 4. Bescondová (Fr.) -23,4 (0), 5. Charvátová -24,5 (1), 6. Dahlmeierová (Něm.) -24,6 (1), 7. Džymová (Ukr.) -28,6 (0), 8. Soukalová -28,7 (1), 9. Oberhoferová (It.) -34,2 (0), 10. Dorinová Habertová (Fr.) -36,6 (2), ...24. Puskarčíková -1:03,7 (2), 32. Vítková -1:17,5 (3), 47. Landová -1:34,5 (2).

Průběžné pořadí SP (po 4 z 26 závodů): 1. Soukalová 174, 2. Dorinová Habertová 166, 3. Hildebrandová 163, 4. Wiererová (It.) 160, 5. Pidhrušná (Ukr.) 154, 6. Eckhoffová (Nor.) 126, ...11. Vítková 106, 30.Charvátová40, 34. Puskarčíková 36, 60. Landová 9.

14:30 sprint 10 km muži.

Přesto dosáhla Charvátová, která se teprve před dvěma roky rozhodla vyměnit běh na lyžích za biatlon, životního výsledku. Ještě před týdnem byla ve sprintu 67., už tehdy výborně běžela, ale srazilo ji pět chyb na střelnici.

Nyní ukázala, co může dokázat, když jí střelba vyjde.

„Nedivím se, že je vepředu. Čekal jsem, že se trefí. Nečekal jsem, že to bude takhle brzo, ale jsem za to rád,“ říkal pro Českou televizi trenér žen Zdeněk Vítek. „Střelba je u ní trochu jako na houpačce. Ale předpovídal jsem, že když se trefí, bude to pěkné.“

O tom, zdali Charvátová zasáhne i do nedělní štafety, zatím mluvit nechtěl. „Máme ještě sobotní stíhací závod, jede se na čtyři položky, po tom závodě můžeme zhodnotit, jak postavíme štafetu,“ řekl.

Favoritky srážela střelba

Do elitní desítky se spolu s Charvátovou dostala i Gabriela Soukalová. Také ona velmi dobře běžela, i jí ublížila jediná chyba na střelnici - netrefila první ránu vestoje. Přesto udržela žlutý dres pro vedoucí závodnici Světového poháru i červený trikot pro lídryni sprintu.

„Neměla to jednoduché, byla možná malinko nervózní na startu ve žlutém dresu. To je vždycky trochu jiná role, ale zvládla to. Běžela super, byl to povedený závod, i ona sama byla spokojená,“ líčil Vítek.

V první desítce běžeckých časů byla spolu s Charvátovou a Soukalovou i Vítková, jenže šanci na dobrý výsledek si „odstřelila“ třemi chybami vleže. „To už je horší. Rány měla dole, ale nebyla daleko,“ zhodnotil Vítek.

Nebyla jedinou z favoritek, které chybovaly. Stejnou bilanci měly na první střelbě i Tiril Eckhoffová či Kaisa Mäkäräinenová, která byla na trati vůbec nejrychlejší. Střelba jí však srazila až na 28. místo.

Mužům se nedařilo

Čeští biatlonisté zatím zůstávají ve stínu svých ženských kolegyň. Zatímco ony získaly ve sprintu dvě umístění v elitní desítce, mužům závod příliš nevyšel. Nejlepší z nich byl 24. Ondřej Moravec, další srazily chyby na střelnici: Michal Šlesingr i Michal Krčmář minuli hned čtyřikrát. Závod Světového poháru v Hochfilzenu vyhrál Němec Simon Schempp.

Krčmář, který dosáhl na nejlepší umístění při prvním dílu Světového poháru v Östersundu, si pokazil závod už na střelbě vleže, když třikrát minul. Šlesingra potkalo to samé při položce vestoje. Nezářil ani Jaroslav Soukup či Tomáš Krupčík.

Slušně zvládl střelbu Moravec, který chyboval jen jednou vleže, jenže na začátku sezony se zatím trápí běžecky. Před závodem sice tvrdil, že se „cítí den ode dne lépe“, ale na nejrychlejšího Martina Fourcada ztratil víc než minutu.

Francouz znovu po trati letěl, udělal však jednu chybu vestoje, která ho připravila o třetí vítězství v řadě. Skončil druhý, na pódiu jeho a Schemppa doplnil Nor Tarjei Bö.

Ten vyjel na trať mezi posledními, ale vedoucí závodníky znervóznil. První položku zvládl čistě, druhou taky. Schemppovi na chvíli ztuhl úsměv, Nor ztrácel jen 5,6 sekundy.

Pak uháněl do cíle, zvládl se ještě dostat na pódium, ale na lepší než třetí místo neměl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!