130 let

Biatlonistka Markéta Davidová skončila v novoměstském závodu Světového poháru s hromadným startem dvacátá | foto: ČTK

Biatlonista roku v netradičním formátu. Anketu podruhé za sebou ovládla Davidová

Sport
  •   10:31
Praha - Markéta Davidová se stala podruhé za sebou vítězkou ankety Biatlonista roku. Třiadvacetiletá závodnice zvítězila s velkým náskokem před Lucií Charvátovou, která dostala za překvapivý bronz ve sprintu na mistrovství světa v Anterselvě ocenění za Výkon roku.

Třetí v anketě skončil osmnáctiletý dorostenec Ondřej Mánek, trojnásobný stříbrný medailista ze světového šampionátu v Lenzerheide.

Davidová si ve zkrácené sezoně třikrát dojela pro bronz ve sprintech Světového poháru - ve švédském Östersundu, francouzském Annecy a před prázdnými tribunami v Novém Městě na Moravě. Celkově skončila v SP čtrnáctá - nejlépe v kariéře. „Ve výsledku byla sezona asi úspěšná. Byly závody, které nebyly úplně ono, ale když se ohlídnu, tak to nebylo špatné,“ řekla po sezoně ČTK.

Biatlonistka Markéta Davidová skončila v novoměstském závodu Světového poháru s...
Biatlonistka Markéta Davidová skončila v novoměstském závodu Světového poháru s...

Nejvíce si považovala bronzu ze smíšené štafety na mistrovství v Anterselvě, na kterém se podílela výkonem na druhém úseku. Na stupně vítězů vystoupila s Evou Kristejn-Puskarčíkovou, Ondřejem Moravcem a Michalem Krčmářem. „Na medaili z mistrovství budu dlouho vzpomínat, protože můžete sdílet nadšení s dalšími třemi lidmi. To je o to větší zážitek,“ uvedla Davidová.

Český biatlonový svaz vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru neuspořádal tradiční slavnostní vyhlášení a pořadí určil na základě hlasování fanoušků o Biatlonistu sezony na portálu iDNES.cz. „Biatlonista sezony se současně stává i Biatlonistou roku Českého svazu biatlonu,“ potvrdil prezident svazu Jiří Hamza.

Anketa o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2019/20 (hlasování fanoušků na iDNES.cz):
1. Markéta Davidová 1946, 2. Lucie Charvátová 421, 3. Ondřej Mánek 76, 4. Michal Krčmář 51, 5. Jakub Štvrtecký 45, 6. Vítězslav Hornig 29.

Výkon sezony:
1. Lucie Charvátová 749 - bronz ve sprintu na MS v Anterselvě, 2. smíšená štafeta (Kristejn Puskarčíková, Davidová, Moravec, Krčmář) 499 - bronz na MS v Anterselvě, 3. Markéta Davidová 111 - bronz ve sprintu na SP v Novém Městě.

Autor: ČTK