Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šlesingr překonal pud sebezáchovy. Skočil ze skály

Sport

  10:52
PRAHA - Biatlonista Michal Šlesingr, dvakrát po sobě muž elitní desítky pořadí Světového poháru, má za sebou další z adrenalinových zážitků. Koncem září překonal svůj pud sebezáchovy a poprvé v životě se odhodlal k takzvanému base jumpu, seskoku s padákem z pevného bodu; v jeho případě z vysoké skály v italském pohoří Brenta. Pod sebou měl 700 metrů a po několika vteřinách pádu otevřel padák a bezpečně přistál.

Michal Šlesingr foto: ČTK

"Těžko se to dá popsat, ale byl to luxusní zážitek," řekl Šlesingr. Před samotným skokem stál na hraně skály skoro čtyři minuty. "Než jsem přemohl svůj pud sebezáchovy a dal se do potřebného klidu. Bylo to jo a ne, jo a ne a udělalo to zážitek mnohem silnější. Když se pak člověk odrazí, najednou jakoby se mi svět zastavil a těch pár vteřin trvalo dlouho," popsal pocity.

Samotný skok si Šlesingr už vychutnal. Koncentrovaný organismus vnímal skálu a dělal známé pohyby. "Jak jsem se odrazil, byl jsem doma. Jak je člověk zvyklý skákat z letadla, je ve vzduchu jak ryba ve vodě. Už to bylo v pohodě," řekl. Elitní český biatlonista se v červenci oženil a o dva měsíce později skočil base jump. "Museli jsme vyřešit materiální věci, kdybych se náhodou zabil...," vtipkoval.

Base jump, skok ze skal, mostů, televizních věží či domů, při kterých se padák často otvírá jen několik desítek metrů nad zemí, patří k extrémně nebezpečným sportům. Proto je pochopitelné, že rodiče ani Šlesingrova žena nejsou z jeho koníčku nadšení. "Ale všichni vědí, že zakázat mi to nemůžou. Vědí, co pro mě tyto zážitky znamenají. Nabádali mě k opatrnosti, ale smířili se s tím nějak," řekl Šlesingr.

Nabíjí ho to, bojuje se strachem a čistí si tím hlavu

Šlesingr dlouhodobě skáče s padákem, seskoků má na kontě přes dvě stě. Base jump je považován za vrchol, ale ten Šlesingrův patřil k těm bezpečnějším. Rád by jednou zkusil i seskok se speciální "létací" kombinézou (wingsuit). "To je nejvyšší úroveň. Snad se k tomu dohrabu, ale nejsem kaskadér, který by vyrazil do něčeho, co nezvládne. I tenhle skok jsem chtěl skočit asi tři roky, ale musel jsem počkat, až budu mít zkušenosti." Seskoky mu dodávají vnitřní sílu.

Přiznal, že si v podstatě sám sobě něco dokazuje. "Nabíjí mě to. Dokážu si tím vyčistit hlavu," řekl Šlesingr. Před skokem bojuje se strachem a snaží se ho zkorigovat. "Potlačit, aby fungoval ne proti mně, ale se mnou. Strach člověka drží při životě, kolikrát mu zachrání kejhák...," řekl Šlesingr. Snad mu jeho koníček může pomoci při biatlonu. V nadcházející sezoně přitom bude potřebovat pevnou a klidnou mysl. V únoru bude v Novém Městě na Moravě mistrovství světa a loni Šlesingr Světový pohár v domácím prostředí neustál.

"Neumím říct, jestli to bude mít vliv, ale člověk si vždycky může říct, že když nejde o život, nejde o nic. Budu se snažit mít radost ze závodu a ne obavu, že neuspokojím fanoušky." Běžeckou a střeleckou formu už v minulosti mnohokrát prokázal. Trénink má zvládnutý i medaile už přivezl. Doma tak bude důležité, aby pod tlakem zvládl hlavně psychiku. "Aby to nepotlačila a nepodrazila mi nohy," řekl Šlesingr.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...