Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Biatlonista Šlesingr skončil v poslední 'stíhačce' před MS čtvrtý

Sport

  16:27aktualizováno  17:46
FORT KENT - Michal Šlesingr obsadil čtvrté místo ve stíhacím závodu Světového poháru v americkém Fort Kentu, který je pro biatlonisty generálkou na mistrovství světa. Po druhém místu ve čtvrtečním sprintu neudržel výhodnou startovní pozici vinou tří chyb při střelbě vleže, nicméně výborným během se prosadil znovu mezi elitu. Vítězství v dramatickém finiši vydřel Nor Emil Hegle Svendsen.

Michal Šlesingr foto: ČTK

Šlesingr odstartoval s dvojkou o sedm vteřin za Svendsenem, ale hned na první střelbě dvakrát chyboval. Další trestné kolo musel absolvovat po druhé "ležce", nicméně druhou polovinu závodu na 12,5 km už zvládl s čistou střelbou a prosadil se těsně za medailisty. Od třetího z nich, dalšího norského biatlonisty Tarjeie Böa, jej v cíli dělilo 4,5 sekundy.

"Po tom špatném začátku je to nakonec luxusní výsledek," řekl pro server biatlon.cz Šlesingr, který si po dnešku polepšil v průběžném pořadí Světového poháru ze 14. na jedenácté místo. Od elitní desítky ho dělí jediný bod.

Osmadvacetiletý český biatlonista byl v polovině stíhačky až devátý, pak se však vrátil do bojů o stupně vítězů. Do posledního okruhu vybíhal se ztrátou šesti sekund na čtvrtého Švéda Carla Johanna Bergmana a s odstupem 12 sekund na třetího Böa.

"Bergmana jsem za chvíli dojel a přemýšlel jsem, zdali se vydat i za Böem. Ale nakonec jsem si to rozmyslel, nechtěl jsem někde na trati rupnout a přijít tak ještě o čtvrté místo. Možná kdyby tam nebyl Bergman a bylo to jen mezi mnou a Böem, tak bych se to pokusil," líčil svoji taktiku.

Ušetřil jsem síly na nedělní závod, těší Šlesingra
Cílem nakonec proběhl čtvrtý za unaveným Norem. "Alespoň jsem snad ušetřil nějaké síly na nedělní závod s hromadným startem. Tam se mi určitě budou hodit," dodal Šlesingr.

Svendsen svedl o svůj 21. triumf v kariéře ve Světovém poháru a celkově pátý v sezoně obrovský souboj s Martinem Fourcadem. Oba udělali jedinou chybu na střelnici, Francouz dal norskému rivalovi šanci při třetí zastávce, Svendsen zase mířil mimo na poslední. V dramatickém finiši rozhodly milimetry pro celkového vítěze loňského ročníku SP Svendsena.

Další český reprezentant Jaroslav Soukup zopakoval 28. místem svůj výsledek ze sprintu, Tomáš Holubec si polepšil, nicméně coby 47. na body nedosáhl.

Generálkou před mistrovstvím světa bude nedělní závod s hromadným startem.

Šampionát v ruském Chanty Mansijsku začne 3. března.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!