130 let
Slovinský biatlonista Jakov Fak

Slovinský biatlonista Jakov Fak | foto: ČTK

Biatlonista Soukup předčil domácí modly a ve finále SP byl devátý

Sport
  •   17:17
OSLO (od našeho zpravodaje) - Škoda jedné rány, která vstoje letěla mimo, jinak se mohl tlačit na stupně vítězů. Ale i tak byl biatlonista Jaroslav Soukup s 9. místem ve finálovém sprintu Světového poháru na Holmenkollenu nadmíru spokojený. Za vítězstvím si tu suverénně jel Slovinec Jakov Fak.

Až za Soukupem, pěkně od 10. do 12. místa, se srovnali tři velikáni: Svendsen, Fourcade, Björndalen.

"Je to suprový," radoval se český biatlonista. "Ani v průběhu závodu jsem si nemyslel, že bych mohl takhle dopadnout. A proti Finsku fakt dobrá střelba," vzpomínal na střelecké trápení v Kontiolahti.

Tentokrát zasáhl vleže všechny terče a vstoje jen jednou minul, což byla vzhledem k podmínkám, panujícím na stadionu, velmi dobrá bilance.

ROZHOVOR ZE ZÁVODU ŽEN

"Po té netrefené ráně jsem se trochu zastavil a pomalu jsem najížděl na další. Chtělo to trochu se soustředit," tvrdil.

Na trati mu poté hlásili, že v posledním kole předstihl domácí modly Svendsena a Björndalena. "Příjemně se to poslouchalo. První kolo se mi jelo divně, nešlo mi tak nějak vyskákat nahoru ty kopce. Ale nezhoršovalo se to - a ti ostatní asi víc tuhli."

Výsledek znamená, že posílil své šance na start v závěrečném nedělním závodě s hromadným startem, kam se nominuje 25 nejlepších mužů Světového poháru a dalších pět podle výsledků ve sprintu a stíhacím závodě na Holmenkollenu.

"Ondra (trenér Rybář) mi říkal, že postup do hromaďáku ode mě žádá. Tak se snad nominuju, když to v sobotu nepokazím," doufal Soukup.

Nemocný Moravec chyboval při střelbě

Pro prvenství si ve sprintu suverénně doběhl Jakov Fak, slovinský svěřenec českého kouče Tomáše Kose. Za ním si řekli stupně vítězů řekli Rus Garaničev a s kariérou se loučící Švéd Ferry.

Nemocný Ondřej Moravec obsadil 28. místo, když jednou chyboval vleže i vstoje. "Na střelnici jsem dělal nesmysly," zkritizoval se. "Při ležce mě rozhodilo, když startoval Bjoerndalen, nesmyslně jsem začal vnímat ten rachot a předržel ránu. Prostě blbost, totální blbost. A při stojáku jsem tu jednu ránu pustil moc nahoru. Škoda, ale čekal jsem to výsledkově stokrát horší."

S tím, jak závod zvládl běžecky, byl totiž mile překvapen. V Oslu bojuje se zdravotní indispozicí. "Mám ucpané dutiny, bolí mě v krku. Ve chvíli, kdy si sám zajdu pro teploměr, je to už se mnou zlé. Ráno jsem byl skoro rozhodnutý, že nepojedu. Ale pak jsem si řekl: Zkusím to, nemám co ztratit. Myslel jsem, že sotva dojedu, ale pocity byly ještě docela dobré."

Pouze boj o konečnou první desítku ve Světovém poháru je už s největší pravděpodobností ztracen.

"Ale ten jsem vzdal už předevčírem, když jsem viděl, v jakém stavu jsem."

Autor: