Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Biatlonista Soukup se vrací po zranění. Sám neví, jak se předvede

Sport

  12:31
PRAHA - Český biatlonista Jaroslav Soukup se vrací po vážném zranění ruky, které si přivodil koncem srpna a málem kvůli němu přišel o celou sezonu. Teď je proto opatrný a neví, jakou formu při závodech ukáže. "Ukáže se až v Oberhofu," říká k dalšímu dílu Světového poháru.

Český biatlonista Jaroslav Soukup foto: ČTK

Do sezony naskočí s měsíčním zpožděním. "Uvidíme, jak velký comeback to bude." Celou tu dobu mohl biatlonové bitvy sledovat maximálně v televizi, nebo když vyrazil s týmem do Östersundu k prvním závodům sezony a postával tam u tratí. "Jestli mi cukaly nohy? Nee, byl jsem unavený z tréninku," smál se Soukup. V pátek se třicetiletý borec sešel se zbytkem reprezentačního družstva na soustředění v Novém Městě na Moravě, v místě biatlonového mistrovství světa 2013.

"Jsem v klidu, zatím to na mě nijak nedoléhá," tvrdil. Přitom obhajovat má co, letos v Ruhpoldingu byl bronzový ve vytrvalostním závodě. Podobný závod absolvoval už i na Vysočině a trenér na něj pokřikoval: Víc se tlač dopředu. "On se pořád podvědomě bojí," připomněl Ondřej Rybář Soukupovo zranění. "Jo, při sjezdech mám trošku blok v hlavě," připustil.

Čekal, že se bude uzdravovat déle

"Zvlášť pokud není trať pořádně upravená, nebo když je zmrzlá a já vím, že bych padal do tvrdého. Ale v závodech člověk moc nepřemýšlí, jede úplně jinak. To jenom teď jsem opatrnější, nerad bych si zase něco udělal." Na letním kempu ve Slovinsku si Soukup po pádu z kola přelámal obě kosti v pravé ruce, po karambolu nevydržela ani lopatka. A když kosti srostly, začaly ho zase trápit bolesti zad, dlouho zápasil se zaklekáváním do střelecké polohy vleže, musel hodně cvičit, posilovat.

Za pár dní však poprvé otestuje formu a zdraví je údajně zase v normálu. "Čekal jsem to mnohem horší, že zotavování zabere delší dobu," oddechl si. "Ale teď už je všechno téměř bez bolesti a můžu v pohodě trénovat." "Uvidíme, jak bude stačit nejlepším," dumal Rybář. "S béčkem je schopen jezdit, ale měli bychom ho srovnávat s Michalem (Šlesingrem) a Ondrou (Moravcem). Teď je jenom trošku pomalejší v přípravě na střelbu a na odjezdu. Loni těžil z toho, že uměl ležku střílet rychle, a to letos ještě nedokázal. Limit je jen časový, v přesnosti problém není."

Premiérou na závodních tratích bude pro Soukupa nejspíš už štafeta, která se v Oberhofu jede 4. ledna. "Ještě jsme se s trenérem úplně nedomlouvali," říkal závodník, Rybář však doplnil: "Vzhledem k onemocnění Zdeňka Vítka bude pro mě štafeta trošku oříšek. Nechtěl jsem do ní Jardu stavět hned na začátek, ale možná ho premiéra čeká právě tam."

Autor: