130 let

Radost českých bialtonistů z vítězství ve smíšené štafetě, zleva jsou Veronika Vítková, Zdeněk Vítek, Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová | foto: Reuters

Vítek vyhrál závod po třinácti letech. Každé vítězství dobré, smál se

Sport
  •   13:00
ÖSTERSUND (Švédsko) - Po třinácti letech se biatlonista Zdeněk Vítek dočkal vítězství ve Světovém poháru. Před sezonou přitom málem kvůli bolestem zad skončil s kariérou, ale vzepřel se osudu a v neděli pomohl k výhře smíšené štafetě v Östersundu. Navázal tím na vlastní triumfy z Anteselvy.

"Předtím to bylo krásný a teď je to taky," řekl Vítek, když porovnával jednotlivé úspěchy v SP. "Potěší každá výhra, i ta v kartách. Jenže když jsi nejlepší v něčem, co děláš naplno a celý život, je to přece jenom o kus lepší!" Poprvé se Vítek z vítězství ve Světovém poháru radoval na přelomu listopadu a prosince v Anterselvě 2000, kam byly závody přesunuty z Hochfilzenu. Tehdy ovládl vytrvalostní závod na 20 km a posléze byl i členem vítězné mužské štafety.

Součástí úspěšné štafety byl jilemnický rodák i nyní, jen byla smíšená. "Přál jsem si a doufal, že budeme vpředu, ale nečekal jsem, že to bude až tolik vpředu, a už vůbec ne, že vyhrajeme," usmíval se spokojeně šestatřicetiletý Vítek, přezdívaný Bleky. Krátce před sezonou přitom Vítek reálně uvažoval o rychlém konci kariéry. "Měl jsem takové potíže se zády, že mé sportovní počínání téměř ztrácelo smysl," přiznal, ale přesnou diagnózu nechtěl specifikovat. "Denně cvičím jako blázen a záda zatím drží," řekl bronzový medailista ze sprintu na mistrovství světa 2003.

V budoucnu by rád pomohl zlepšit biatlonové podmínky v Jilemnici

V mixu se Vítek objevil překvapivě, místo očekávaného Jaroslava Soukupa. "Trenér Ondra Rybář na to šel lišácky. Zeptal se mě, jestli bych si mix chtěl zajet. Samotného mě pak překvapilo, že jsem odpověděl 'ano'. V neděli ráno jsem si říkal: 'Bohužel jedu'. Teď se usmívám a opakuji si: 'Bohudík, že jsem startoval'," řekl Vítek. Nejtěžší částí nedělního závodu byla střelba, a to kvůli nevyzpytatelným povětrnostním podmínkám. Vítek nebyl před střelbou úplně v klidu. "Na trati jsem přemýšlel, jak z toho co nejlépe vyjít. Bohužel pravidla nedovolují se střelnici vyhnout," řekl absolvent Masarykovy Univerzity v Brně.

Zdeněk Vítek.

"Pak jsem si řekl, že když už mě do štafety trenér postavil, tak to snad se mnou nebude úplně špatné," řekl. Veškeré úsilí nyní směřuje k olympijským hrám v Soči. "To je horizont, na který dohlédnu. Tomu, co se bude dít potom, nechávám zatím volný průběh. Žádné plány nemám," naznačil, že po této sezoně možná opravdu skončí.

V budoucnu by rád pomohl zlepšit biatlonové podmínky v Jilemnici. "Trénujeme ve stínu kravína na bahnité střelnici se šesti střeleckými stavy. Rád bych, aby se to změnilo. Ne kvůli sobě, ale kvůli šikovným žákům a dorostencům, kteří u nás biatlon dělají nebo by jej dělat chtěli," zdůraznil držitel ocenění Klubu Fair Play. "Plánujeme nyní rekonstruovat sportovní areál na Hraběnce a postavit zde také novou střelnici," dodal závěrem už konkrétně, čím se zabývá ve volných chvílích.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK