Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V dřevěné boudě uprostřed ničeho. Tak bydlí biatlonisté

Sport

  11:30
KONTIOLAHTI (Od našeho zpravodaje) - Tak blízko od stadionu žádný jiný tým na světovém šampionátu biatlonistů nebydlí. Češi to mají z motelu Kontio jen čtyři kilometry. Servismani či trenéři je zvládají i na lyžích.

Motel Kontio, kde jsou Češi ubytovaní foto: Český biatlon - Petr Slavík

Z pánve se line vůně smažící se cibulky a okny se dovnitř dere slunce, které konečně navštívilo Severní Karelii. Reprezentanti se trousí k obědu. Tady jsou na dva týdny doma.

Hotelů je v nejbližším okolí poskrovnu. Vlastně tu nejsou žádné. Kdysi bydleli Češi při Světovém poháru v Kontiolahti ve velkém srubu s palandami u místního jezera, který provozovala náboženská společnost. Když už před třemi lety nebyl k mání, rozhlíželi se po okolí. A objevili motel Kontio. „Tři roky sem jezdíme. Tak nám slíbili, že ho pro nás podrží i během mistrovství světa,“ říká Pavel Levora, manažer svazu.

Protáhlá bílá budova je nízká a dřevěná. Nejbližší civilizaci představují benzinová pumpa a silnice do města Joensuu. Krajině dominují lesy, zasněžené louky a sobi. „Jsme tu odříznuti uprostřed ničeho,“ povídá Jitka Landová.

Trenéři si však pochvalují místní pozitiva. Vždyť všechny další týmy musí denně ze stadionu dojíždět nejméně 14 kilometrů, většinou do 70tisícového města Joensuu. V tamním hotelu Kimmel, kde je ubytováno nejvíce výprav, navíc ještě nad ránem vyhrává hlučné karaoke. „Americké holky prý musely spát v masérně, jinak by vůbec neusnuly,“ doslechla se Landová.

Srdcem motelu Kontio (nahoře) je jídelna s kuchyňkou, kde biatlonistům vyvařuje...
Motel Kontio, kde jsou Češi ubytovaní

Jistě, Češi ve svém Kontiu nedisponují hotelovým komfortem. „Ale třeba Ondra Moravec si potrpí na svůj klid. Radši je tady než v pětipatrovém hotelu,“ ujišťuje svazový prezident Jiří Hamza.

Tentokrát si motel pronajali celý. „Cena nebyla přestřelená,“ tvrdí Hamza. A tým tak omezuje zdravotní rizika. „Nepohybujeme se v místech, kde je větší koncentrace lidí.“ V pokojích, rozmístěných po obou stranách dlouhé chodby, bydlí 26 členů týmu.

Po večerech bývá program klasický: masáže, filmy, knížky, studium na státnice (Landová: „Pokouším se, ale je to boj.“) či surfování po internetu – tedy pokud právě nespadne síť, což je relativně častý jev. „V tom případě se slézáme do společenské místnosti a diskutujeme,“ povídá šéftrenér Ondřej Rybář. O čem? „Kupujeme autobus,“ rozesměje se fyzioterapeut Roman Karpíšek. Jestliže mají své regenerační autobusy cyklistické profitýmy, tak proč by ho neměli i oni, že? „Ale s otevřenou střechou,“ přeje si Veronika Vítková. Rybář podobné debaty raději hned upřesňuje: „To jsou zatím jen takové sny.“

Společenská místnost je zároveň jídelnou spojenou s kuchyňkou. Poprvé si přivezli na mistrovství světa vlastního kuchaře, Petra Bielčíka z horské chaty na Suchém vrchu. Pod oknem jsou vyrovnané bedny s proviantem. „Na seznamu, co vzít s sebou, jsem pracoval celý týden,“ říká Bielčík. „Šest jsme jich sem vezli z Česka, zbytek potravin denně dokupujeme.“

Ke snídani podává pečivo, sýry, šunku, marmeládu, müsli. „A každý den dělám kaši, na střídačku vločkovou, rýžovou, jáhlovou.“ K obědu mají dnes česnekovou polévku a čočku na kyselo. A k večeři bude vepřový plátek s dušenou zeleninou a navrch dukátové buchtičky se šodó. „Dvakrát jsme měli také lososa. Byl výborný,“ vypráví Vítková.

Jídelníček pro šampionát jim sestavila výživová poradkyně Romana Davidová, přítelkyně Michala Krčmáře. Ve vzdálenějších hotelích sice mohli mít na výběr z pěti i více jídel ze švédských stolů, ale nestěžují si. Koneckonců: „Když se oběd nedojí, máme potom na večeři výběr i my,“ říká Michal Šlesingr.

Ondřej Moravec si naloží čočku a utrousí: „Dal bych si k ní párek.“ „Párek nebyl na seznamu,“ namítne Rybář. Šlesingr si nestěžuje: „Já jsem dost na sladší jídla. Palačinky a tak. A cappuccino od trenéra.“

Věří, že vlajku budou ještě potřebovat

Mytí nádobí se ujímá Hamza. „Jsem zvyklý z domova. Mám čtyři děti. Kdybych ho doma nemyl, manželka by mě zbila,“ sděluje. Na oběd navazuje krátká, desetiminutová porada. Ženy trénují od 15.15, muži od 17.15, mezitím zvládnou fotografování celého týmu.

Po tréninku budou opět v permanenci pokoje, kde sídlí masérka Česneková a fyzioterapeut Karpíšek. „Preventivně provádíme půlhodinová protahovací cvičení. Zaměřujeme se na dýchání a uvolňování trupových svalů,“ líčí.

O kus dál jsou na dveřích nápisy pyykinpesukone (pračka) a kuivavshuone (sušárna) a hned vedle místnost, jejíž finský název je naopak každému srozumitelný: Sauna. „Někteří z nás ji využívají,“ prozradí Hamza. „Možná bychom tu i zhubli, ale to bychom nesměli mít tak dobrého kuchaře.“

Chodbu mezi pokoji, která odtud vede, lemují lyžařské i jiné boty. A na zemi tady leží rovněž česká vlajka, upevněná na dlouhé větvi, kterou uřízli v nedalekém lese. To aby s ní mohli pořádně mávat při vyhlašování smíšených štafet. Biatlonisté věří, že ji budou v Kontiolahti ještě potřebovat.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.