Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Olympijská trať v Soči jim sedí. Biatlonisté byli ve štafetě třetí

Sport

  14:14
SOČI - Čeští biatlonisté Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Vít Jánov a Ondřej Moravec skončili třetí ve štafetě Světového poháru v Soči. V dějišti zimních olympijských her 2014 se z vítězství radovalo domácí Rusko.

Český biatlonista Ondřej Moravec foto: ČTK

K bronzu české barvy podobně jako ve smíšené štafetě na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vytáhl finišman Moravec. Jen jednou vstoje dobíjel, výborně běžel a cílem projel o čtyři vteřiny za druhými Němci.

"Ondra na posledním úseku udělal hodně práce a díky tomu jsme třetí. Běžecky to kluci zvládli, ale střelecky to moc nevyšlo," řekl trenér mužů Ondřej Rybář v České televizi. Biatlonisté měli ve štafetě nejrychlejší běh, ale třináctkrát dobíjeli. "První tři kluci vždy po čtyřech nábojích a to je moc. To byla ohromná škoda," podotkl Rybář.

Štafetu v Soči rozjel Šlesingr. Dobíjel čtyřikrát, ale udržel kontakt se špičkou a předával pátý. Soukup musel už vleže dobíjet třikrát a propadl se na 11. místo. Dobře zvládl třetí úsek Jánov a finišmanu Moravcovi předával na osmém místě.

Závod žen

České biatlonistky skončily ve štafetě na SP v olympijském Soči deváté. Ještě v polovině závodu ale zásluhou Vítkové a Soukalové vedly. Vyhrály Němky.

Moravec odrazil útok Norů

Desátý muž Světového poháru Moravec potvrdil výbornou běžeckou formu a dojel si pro stupně vítězů. Odrazil v závěru nápor Nora Tarjeie Böa a naopak útočil na německého finišmana Benedikta Dolla. Cílem Moravec projel s radostným gestem a po jedné lyži.

Češi se dostali ve štafetě Světového poháru na stupně vítězů znovu po dvou letech. Naposledy to dokázali v Oberhofu 2011, kde dojeli druzí. V tomto soutěžním ročníku se českým týmům daří. V úvodu sezony dojela v SP třetí smíšená štafeta, která následně vybojovala na MS na Vysočině bronz.

Třetí dokázala letos v lednu dojet v Ruhpoldingu v rámci Světového poháru i štafeta žen. "Pro nás je to pěkná sezona a doufám, že se nám podaří pokračovat v tréninku. Příští rok je olympijská sezona, která je stěžejní," řekl Rybář.

Výsledky SP v biatlonu v Soči

Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Rusko (Šipulin, Loginov, Malyško, Usťugov) 1:09:50,8 (1 tr. okruh+6 dobíjení),
2. Německo (Lesser, Birnbacher, Peiffer, Doll) -38,3 (0+10),
3. ČR (Šlesingr, Soukup, Jánov, Moravec) -42,9 (0+13),
4. Norsko -50,7 (2+8),
5. Francie -59,6 (1+9),
6. Itálie -1:00,9 (0+8).

Autor: