Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Biatlonisté zazářili. Moravec byl v Rupholdingu druhý, Krčmář 5., Šlesingr dojel 8.

Sport

  15:58
Ruhpolding - Už minulý týden v Oberhofu ukázali čeští biatlonisté stoupající formu směrem k olympijským hrám v Pchjongčchangu. Nyní ji v Ruhpoldingu potvrdili. Ve vytrvalostním závodu Světového poháru skončili tři v elitní desítce. První stupně vítězů slaví Ondřej Moravec, který nestačil jen na Martina Fourcada. Na pátém místě dojel Michal Krčmář, osmý skončil Michal Šlesingr.

Ondřej Moravec. foto: ČTKČTK

V prvních třech kolech bylo nejlepším výsledkem českých biatlonistů 22. místo Michal Krčmáře. Mluvilo se o bídě, o nejhorším vstupu do sezony za poslední roky.

„Formu ale směřujeme směrem k olympiádě,“ znělo z českého týmu.

Zatímco někteří netrpěliví fanoušci české biatlonisty zatracovali, oni zůstávali v klidu. Věděli proč.

Už v Oberhofu především Michal Krčmář s Ondřejem Moravcem ukázali zlepšenou formu. Úvodní vytrvalostní závod v Ruhpoldingu byl dalším razítkem.

Češi zažili nejpovedenější závod sezony - hned tři dojeli v elitní desítce.

Zleva: Ondřej Moravec, Martin Fourcade a Johannes Thingnes Böe.
Stříbrný Ondřej Moravec v cíli vytrvalostního závodu na 20 km v Rupholdingu.

Nejvýš v Bavorsku stanul Ondřej Moravec. 33letý biatlonista se v úvodu sezony pral s tréninkovým mankem.

V Ruhpoldingu už po něm nebylo ani stopy.

Na střelnici bezchybný, navíc při střelbě vestoje ultrarychlý Čech s číslem 18 po celý závod určoval nejrychlejší časy na jednotlivých mezičasech a když dorazil do cíle, s vyplazeným jazykem u svého jména viděl velkou jedničku.

Pouze nadpozemský Martin Fourcade, který letos ještě neskončil hůř než třetí, byl ve vytrvalostním závodu lepší.

Připsal si už pátý triumf v této sezoně a 68. v kariéře.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo)

Muži - vytrvalostní závod (20 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 44:27,9 (1 tr. minuta), 2. MORAVEC (ČR) -1:01,0 (0), 3. J. Bö (Nor.) -1:06,3 (1), 4. Rees (Něm.) -1:19,1 (0), 5. KRČMÁŘ (ČR) -1:36,6 (0), 6. Landertinger -2:21,9 (1), 7. Eder (oba Rak.) -2:23,8 (1), 8. ŠLESINGR (ČR) -2:26,5 (1), 9. Hofer (It.) -3:00,3 (2), 10. Anev (Bulh.) 3:02,3 (1), ...67. HOŠEK -5:32,1 (2), 71. VÁCLAVÍK (oba ČR) -6:03,0 (4).

Konečné pořadí vytrvalostních závodů (po 2 závodech): 1. J. Bö a M. Fourcade oba 108, 3. Fillon Maillet (Fr.) 75, 4. Hofer 70, 5. MORAVEC 65, 6. Rastorgujevs (Lot.) 60, ...11. ŠLESINGR 49, 16. KRČMÁŘ 40.

Průběžné pořadí SP (po 11 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 612, 2. J. Bö 562, 3. Fak (Slovin.) 399, 4. Hofer 319, 5. Šipulin (Rus.) 311, 6. T. Bö (Nor.) 309, ...22. KRČMÁŘ 165, 24. MORAVEC 153, 47. ŠLESINGR 57, 69. SOUKUP 16, 74. KRUPČÍK (oba ČR) 9.

Pro Moravce je to návrat na stupně vítězů ve Světovém poháru téměř po roce. Naposledy skončil mezi nejlepšími třemi v minulé sezoně v Kontiolahti – tehdy dojel ve sprintu druhý.

„Koncentroval se na každou ránu, bylo to na něm vidět. Vleže si ty rány pohlídal a vleže předvedl rychlopalby, na které je zvyklý,“ řekl v České televizi trenér mužů Michael Málek.

Na třetím místě skončil norský biatlonista Johannes Thingnes Bö, který byl tentokrát na lyžích o minutu pomalejší než jeho velký francouzský rival.

Jejich vzájemná bilance co do počtu triumfů se tak v aktuální sezoně srovnala na 5:5.

Oslavovat ve středečním závodu pouze Ondřeje Moravce by ale bylo málo.

Bezchybný závod zažili také Michalové Krčmář se Šlesingrem, kteří si dojeli pro nejlepší výsledek sezony - páté a osmé místo.

Tři Češi v hromadném závodu

Úplně jiné počasí přivítalo biatlonisty v Ruhpoldingu. Oproti propršenému a mlhavému Oberhofu vládlo v Chiemgau Areně sluníčko, téměř žádný vítr a teploměry hlásily pět stupňů nad nulou.

I proto většina favoritů startovala v první polovině startovního pole – trať postupem času měkla a zpomalovala se.

ako první do druhého vytrvalostního závodu sezony odstartoval přesně v 14.20 německý biatlonista Arnd Peiffer, který také vládl úvodním mezičasům...

…ale pouze do té doby, než se na ně přiřítil Ondřej Moravec.

Český biatlonista zaznamenal patnáctý nejrychlejší běžecký čas, vleže si své rány hlídal, zato vestoje? První položka za 21 vteřin, ta druhá za 23 vteřin.

„Nádherné střelby,“ komentoval to bývalý biatlonista a nyní expert České televize Ivan Masařík.

Bylo z toho nakonec druhé místo a nejlepší výsledek biatlonistů v sezoně.

V nejlepší desítce Moravce doprovodili dva Michalové.

Krčmář na střelnici rovněž neudělal chybu a doběhl pátý. Šlesingr i přes jednu trestnou minutu skončil díky solidnímu běhu osmý.

A to i přesto, že se po zranění kolene vrátil do A týmu po jednokolové přestávce.

„Nemám žádná velká očekávání, čtyři týdny jsem nezávodil. Bude to pro mě vlastně druhý začátek sezony, takový můj soukromý Östersund,“ tvrdil 34letý biatlonista.

Ten restart se vydařil náramně.

Všichni tři Češi si tak díky umístění v nejlepší desítce zajistili i účast v nedělním hromadném závodu.

Na body ve středečním závodu už žádný další český biatlonista nedosáhl.

Při své premiéře ve Světovém poháru udělal Ondřej Hošek na střelnici dvě chyby, což v součtu s pomalejším během dalo na 67. příčku.

Čtyři chyby na střelnici odsunuly pořadím dolů Adama Václavíka, který skončil jednasedmdesátý.