Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Biatlonistka Soukalová je z výher dojatá k slzám a směje se štěstím

Sport

  14:51
CHANTY MANSIJSK (Rusko) - Biatlonistku Gabrielu Soukalovou dojímá její forma v závěru sezony k slzám. Česká kometa vyhrála ve finále Světového poháru v Chanty Mansijsku dva závody za sebou, poté co na vítězství z pátečního sprintu navázala v dnešní stíhačce.

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová foto: ČTK

"Zažívám stěží popsatelné pocity. Chvíli se směji na celé kolo, pak mě to dojme k slzám, když si uvědomím, že jsem snad udělala radost svým bližním," řekla Soukalová, která v minulé sezoně pendlovala mezi Světovým pohárem a IBU Cupem. Soukalová patří k nejrychlejším běžkyním, sice střílí pomaleji, ale ve sprintu i ve stíhačce to vypadalo, jako by vítězit byla nejjednodušší věc na světě. "To bych vůbec neřekla," tvrdila Soukalová pro svazový web.

K TÉMATU

"Hodně to bolelo a celý závod jsem se bála, abych to nezkazila. Byla bych šťastná za umístění v první desítce." Třiadvacetiletá biatlonistka z Jablonce nad Nisou ukázala v závodu pevné nervy. Při závěrečné položce vedoucí Ukrajinka Vita Semerenková minula tři terče. Soukalová střílela o poznání pomaleji, koncentrovaněji a výsledkem byla jen jedna chyba. Soukalová se díky tomu vrátila do čela. "Přiznejme si, měla jsem takové štěstí v neštěstí," reagovala skromně na tuto situaci po závodě.

"Cílovou rovinku už jsem dojela v neuvěřitelném transu"

Závěrečný okruh do cíle jela sama v čele a vnímala pouze pokyny členů týmu. Raději se neotáčela za sebe. "Neměla jsem odvahu. V závěrečném stoupání už jsem si myslela, že vezu Viluchinovou skoro na zádech," popisovala. Myslela si, že s Ruskou prohraje a spokojila se s druhým místem. "Věděla jsem, že ostatní soupeřky jsou daleko," řekla. Nakonec se přeci jen ohlédla a v poslední zatáčce před cílem zjistila, že vyhraje. "Cílovou rovinku už jsem dojela v takovém neuvěřitelném transu. Cítila jsem po těle i po duši velkou úlevu," řekla.

Před stíhacím závodem by se v Soukalové krve nedořezal. Ráno bylo jasno a klid, ale před startem se zvedl vítr a začalo sněžit. "Dost mě to vylekalo, protože ve střelbě dělám chyby i za bezvětří," řekla. Jistotu jí dodala až první položka, ve které sestřelila všech pět terčů. "Dokonce mi to dodalo sebevědomí i pro běh," doplnila. Slavit se ještě Soukalová nechystá. V neděli je může útočit na vítězný hattrick v závodu s hromadným startem a příští týden pojede mistrovství republiky. "A pak mě čekají ještě dvě exhibice ve Špindlu a druhá v Moskvě," prozradila.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...