130 let

Lucie Charvátová musela po střelbě vleže na dva trestné okruhy a Češky tak skončily čtvrté. | foto: Český biatlon - Petr Slavík

Biatlonistky stálo medaili střelecké selhání Charvátové. Muži skončili pátí

Sport
  •   12:30aktualizováno  15:51
pokljuka - České biatlonistky ve složení Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Veronika Vítková a Gabriela Koukalová skončily ve štafetě na SP v Pokljuce čtvrté. Mohlo to však dopadnout ještě líp, Charvátová však na druhém úseku vleže hned pětkrát minula a musela na dva trestné okruhy. Vyhrály Němky před Francií a Ukrajinou.

Je to taková jízda, že to vůbec nepobírám, říká šokovaná Puskarčíková

Díky výbornému finiši komety letošní sezony Michala Krčmáře dojela česká mužská štafeta ve složení Michal Šlesingr, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec a Krčmář na SP v Pokljuce na pátém místě. Zvítězili Francouzi před Ruskem a Německem

Ženské kvarteto nastoupilo v lehce pozměněné sestavě. Na posledním úseku běžela Koukalová místo tradiční finišmanky Vítkové a obě předvedly výborný výkon po předchozím kolapsu Charvátové při střelbě vleže.

„Lucka nezvládla ležku, ty rány byly daleko. Byla z toho asi celá rozklepaná,“ komentoval trenér Zdeněk Vítek klíčový moment závodu.

Radost Michala Krčmáře, z 38. místa na startu se totiž posunul až na sedmé.
Jsem třetí. Eva Puskarčíková se raduje z životního triumfu.

„V posledním kole dostávala také docela dost při běhu, nevím, co se stalo. Veronika (Vítková) a Gábina (Koukalová) předvedly perfektní výkon, škoda že Veronika nedala poslední ránu vestoje. Gábina měla centrové rány a její běh byl parádní,“ řekl kouč v České televizi.

Puskarčíková je zvyklá rozjíždět štafetu a sobotní bronz ve stíhacím závodu ji povzbudil. Při první střelbě byla bezchybná a rychlá a vedla.

Výsledky:

Muži - štafeta 4x10 km:

1. Francie (Béatrix, Fillon-Maillet, Desthieux, M. Fourcade) 1:11:56,5 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Rusko (Cvetkov, Babikov, Jelisejev, Šipulin) -15,7 (1+6), 3. Německo (Lesser, Dorfer, Doll, Schempp) -21,5 (0+11), 4. Ukrajina -36,3 (0+6), 5. Česko (Šlesingr, Krupčík, Moravec, Krčmář) -48,9 (0+6), 6. Rakousko -54,2 (1+6).

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) 1:11:31,1 (0+9), 2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Aymonierová, Dorinová Habertová) -10,1 (0+3), 3. Ukrajina (Varvynecová, Džimaová, Pidhrušná, Merkušynová) -37,7 (0+3), 4. Česko (Puskarčíková, Charvátová, Vítková, Koukalová) -56,3 (2+9), 5. Norsko -2:01,6 (2+15), 6. Rusko -2:08,6 (0+8).

Vestoje sice musela dvakrát dobíjet, přesto při výjezdu ze střelnice držela třetí pozici a po chvíli se dostala opět do čela. Předala s náskokem deseti sekund společně se slovinskou štafetou. „Jezdí tu skvěle,“ řekl Vítek.

Pro bývalou běžkynina na lyžích Charvátovou je střelnice zatím kamenem úrazu. Minula pětkrát, využila všechny tři náboje navíc a musela na dva trestné okruhy, které znamenaly propad na dvanácté místo.

Druhou střelbu Charvátová zvládla s dobitím, ale i když se na chvíli vrátila do desítky, předala na jedenáctém místě se ztrátou minuty a 42 sekund.

Vítková zahájila stíhací jízdu, vleže ani jednou nechybila, poskočila na osmé místo a stáhla ze ztráty více než dvacet sekund.

Když už to vypadalo, že se dostane na dohled pódiu, minula při střelbě vestoje poslední ránu a na její vyčištění spotřebovala dva náhradní náboje. Přesto se opět posunula na šestou pozici s mankem zhruba minuty na bronz.

Koukalová se rozjela velmi rychle, záhy se protlačila na páté místo a na střelnici přijela už dokonce jako čtvrtá.

Chybu neudělala, ale na třetí místo měla v té chvíli ztrátu přes 40 sekund. Sice ji stále stahovala, ale Ukrajinka vystřílela všechny terče za rekordních 15 sekund a nedala české čtveřici šanci dotknout se pódiové myšlenky.

Finišman Krčmář dotáhnul Čechy do pětky

Ještě v polovině závodu byl český tým až jedenáctý, ale Moravec s Krčmářem díky posledním třem čistým střeleckým položkám výsledek výrazně vylepšili.

Šlesingr musel na prvním úseku třikrát dobíjet a štafetu předal na osmém místě. Krupčík potřeboval na obou položkách o náboj navíc, spolu s pomalejším během to znamenalo propad na 11. místo s více než minutovou ztrátou na čelo.

Fantazie. Puskarčíková dojela poprvé v kariéře na stupních vítězů

Ani Moravec na třetím úseku nezvládl úvodní ležku bez chyby, ale na stojce na rozdíl od většiny přímých konkurentů ani jednou nezaváhal a na poslední předávku přijel jako šestý.

Finišman Krupčík potvrdil v Pokljuce výbornou formu a díky bezchybné střelbě přivezl štafetu do cíle na páté příčce o necelých 50 sekund za vítěznou Francií.

Francouzské kvarteto ve složení Jean-Guillaume Béatrix, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux a Martin Fourcade se vedení ujalo po čtvrté střelecké položce a poté už si náskok v čele pohlídalo.

Suverénní lídr seriálu Fourcade si po vítězství ve sprintu i ve stíhačce připsal v Pokljuce třetí triumf, z šesti letošních závodů SP nezvítězil jen jednou.

Autoři: lar, ČTK