Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Biatlonové sbohem. Fourcade se v sobotu rozloučí s kariérou, v cestě za posledním glóbem mu stojí Bö

Sport

  20:48aktualizováno  21:21
Kontiolahti - Biatlonovou scénu v sobotu opustí Francouz Martin Fourcade. Pětinásobný olympijský vítěz a třináctinásobný mistr světa se rozhodl v 31 letech ukončit kariéru. Poslední start absolvuje v sobotu ve finském Kontiolahti, kde se zároveň předčasně uzavře sezona Světového poháru.

Martin Fourcade s poháry za vítězství ve Světovém poháru. foto: AP/ČTK

Fourcade vyhrál Světový pohár sedmkrát za sebou, až loňskou sezonou se protrápil a na trůnu ho vystřídal norský rival Johannes Thingnes Bö. S ním bojuje o další glóbus, o jehož majiteli se rozhodne v sobotním stíhacím závodu.

O konci kariéry dnes otec dvou dcer informoval na sociálních sítích. „Je čas se rozloučit. Díky za tuhle jízdu,“ zakončil svůj emotivní projev. O tom, že bude závodit už jen dva roky, hovořil po hrách v Pchjongčchangu, odkud odjel se třemi olympijskými tituly.

Martin Fourcade s poháry za vítězství ve Světovém poháru.
Ruský biatlonista Alexander Loginov (uprostřed), nalevo od něj Francouz Quentin...

Fourcade dominoval uplynulé dekádě, podobně jako předtím Nor Ole Einar Björndalen. Jako první dokázal posbírat sedm křišťálových glóbů. Ve Světovém poháru ho čeká 347. start. Na kontě má 82 vítězných pohárových závodů, víc prvenství nasbíral jen Björndalen (95).

„Pořád mám vůli vydat ze sebe to nejlepší a jezdit po horách, ale pokračování mého růstu jako muže, jako otce, se musí nyní ubírat jiným směrem. Je čas se rozloučit,“ dodal rodák z Pyrenejí. 

Martin Fourcade

  • Datum a místo narození: 14. září 1988, Céret
  • Výška a váha: 185 cm, 75 kg
  • Největší úspěchy: pětinásobný olympijský vítěz, třináctináctinásobný mistr světa, sedminásobný celkový vítěz Světového poháru
  • - OH (5-2-0): 2010 (Vancouver) - stříbro (závod s hromadným startem); 2014 (Soči) - 2x zlato (stíhací a vytrvalostní závod) a stříbro (závod s hromadným startem); 2018 (Pchjongčchang) - 3x zlato (stíhací závod, závod s hromadným startem a smíšená štafeta)
  • - MS (13-10-5): 2011 (Chanty Mansijsk) - zlato (stíhací závod), stříbro (sprint) a bronz (smíšená štafeta); 2012 (Ruhpolding) - 3x zlato (sprint, stíhací závod a závod s hromadným startem) a stříbro (štafeta); 2013 (Nové Město) - zlato (vytrvalostní závod) a 4x stříbro (sprint, stíhací závod, štafeta a smíšená štafeta); 2015 (Kontiolahti) - zlato (vytrvalostní závod), stříbro (smíšená štafeta) a bronz (štafeta); 2016 (Oslo) - 4x zlato (sprint, stíhací závod, vytrvalostní závod a smíšená štafeta) a stříbro (závod s hromadným startem); 2017 (Hochfilzen) - zlato (stíhací závod), 2x stříbro (štafeta a smíšená štafeta) a 2x bronz (sprint a vytrvalostní závod); 2020 (Anterseva) - 2x zlato (vytrvalostní závod, štafeta), bronz (sprint)
  • - SP: 7x celkový vítěz (2012-18); vítěz 25 malých glóbů a 82 závodů
  • Ocenění: držitel státního vyznamenání Řád čestné legie (2014)
  • Rodina: ženatý, manželka Helene, dcery Manon a Ines; žijí v pyrenejské vesničce La Llagonne
  • Ostatní: nejlepší biatlonista posledních let, vyhrál sedmkrát za sebou Světový pohár, až loňskou sezonou se protrápil a na trůnu ho vystřídal norský rival Johannes Thingnes Bö, s ním bojuje o další glóbus, o jehož majiteli se rozhodne v sobotním stíhacím závodu; s pěti zlatými medailemi je nejúspěšnějším francouzským olympionikem všech dob; k biatlonu ho v 15 letech přivedl starší bratr Simon, jenž také patřil mezi světovou špičku; ve Světovém poháru debutoval v březnu 2008, premiérového triumfu se dočkal ve stíhačce v Kontiolahti v sezoně 2009/10; první velkou medaili vybojoval na OH 2010 ve Vancouveru, kde skončil druhý v závodě s hromadným startem; na MS se poprvé radoval o rok později v Chanty Mansijsku díky bronzu ze smíšené štafety; na OH v Pchjongčchangu 2018, kde byl vlajkonošem francouzské výpravy, se díky třem zlatým zařadil mezi nejúspěšnější sportovce her; patří mezi nejaktivnější bojovníky proti dopingu v biatlonu; povoláním je voják, jako své koníčky uvádí hokej, jízdu na kole, judo, plavání a windsurfing, má vlastní stránky www.martinfourcade.fr.
Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...