Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Bídné výsledky v oblíbené zemi. Kvitová se snaží prolomit australské prokletí

Sport

  10:28
PRAHA - V tenisovém kotli zvaném Laver Arena zuřivě bublalo napětí. Petra Kvitová se prala v semifinále Australian Open s Mariou Šarapovovou, ve třetím setu za stavu 4:4 vedla při Rusčině podání 30–0. Zdálo se, že triumf je blízko, podobně jako posun na pozici světové jedničky. Jenže pak kurážná soupeřka vytasila své nejlepší servisy a returny a závěr partie ovládla.

Petra Kvitová. foto: ČTK

Kvitovou jsem nepořezal, pracoval jsem na stavbě, brání se obžalovaný Žondra

Jedenadvacetiletou Češku porážka zdrtila. A to ještě netušila, že právě začala její vleklá australská mizérie. Od ledna 2012 v pěti ročnících melbournského grandslamu nastřádala chabá čtyři vítězství.

Při obou startech na přípravné akci v Brisbane vypadla ve druhém kole. V Sydney si na další obvyklé prověrce před Australian Open před čtyřmi lety dokráčela pro titul (ve finále přetlačila Karolínu Plíškovou), jinak ovšem ani tam nezářila.

Petra Kvitová během Turnaje mistryň

Celková australská bilance Kvitové v daném období (14–10) je na její poměry chatrná. Lehce ji vyžehlila posledním utkáním – v úterý proti běloruské mašině Aryně Sabalenkové. 

Výsledek 6:1, 7:5 je povzbuzující. Vždyť ji strmě stoupající slečna, kterou by s její osvalenou postavou jistě najali jako vyhazovačku v jakémkoliv nočním podniku, naposledy zdolala na US Open.

PK: Byla jsem úplně vyřízená

Běloruska do Sydney přiletěla hned po zisku titulu v čínském Šen-čenu, takže si v novém prostředí teprve zvykala. Kvitová využila vhodnou příležitost uzemnit sebevědomou sokyni a náležitě se naladit na další mače.

„Ona na konci hodně tlačila. Jsem šťastná, že jsem to zvládla,“ řekla v rozhovoru na kurtu. „Je skvělé se vracet na místo, které mám ráda.“

Neoblíbila si pouze Sydney, nýbrž celou létem rozzářenou Austrálii a její vesměs přívětivé obyvatele. O to podivnější je, že se jí na přátelském území tak nedaří.

Proč? Několikrát ji při přesunu na jižní polokouli skolily zdravotní potíže. V úvodech grandslamů pravidelně zápolí s trémou a sžíravou touhou po úspěchu. Rozjezdy do sezony mívá vláčnější.

Vždyť ani letos nezačala zrovna excelentně. V Brisbane přemohla Američanku Collinsovou, načež podlehla Estonce Kontaveitové.

Petra Kvitová, US Open 2018

A tak od pořadatelů přijala volnou kartu do Sydney, aby před Australian Open posbírala potřebné zápasové zkušenosti, v čemž naštěstí může pokračovat. Po ranařce Sabalenkové narazí na stylově naprosto odlišnou Sie Šu-wej zTchaj-wanu.

Aby v Melbourne uťala nevábnou sérii nezdarů, potřebuje především být fit. I proto na úvodní tiskovce v Brisbane několikrát spokojeně opakovala, že je zdravá a svěží. 

Ve druhé polovině roku 2018 totiž postrádala tělesnou i duševní energii.„Chvílemi jsem byla úplně vyřízená,“ pronesla. 

„Ztratila jsem pár kilo. Chyběla mi stoprocentní koncentrace. Nabitá první půlka sezony mě prostě vyčerpala, na což letos musím myslet při plánování turnajového programu a zařadit do něj víc přestávek.“

Soud nejde vyhnat z hlavy

Po pěti trofejích posbíraných od února do června až příliš štíhlá slečna postupně vadla. Finále Fed Cupu prostonala a prožila ho jen jako fanynka a roztleskávačka.

Po něm naštěstí nastal čas na kurýrování, odpočinek a potřebný trénink v Dubaji a Praze. „Příprava se povedla parádně. Ještě líp než loni,“ pochvaluje si její kondiční trenér David Vydra.

„Soustředění klaplo dokonale,“ přikyvuje Kvitová. „Potěšilo mě, co všechno jsem zvládla.“ Osmadvacetiletá levačka se tak opět zařadí do širšího okruhu favoritek melbournského klání.

V současnosti přitom mohla být v Česku, kde zatím probíhá soud s mužem obžalovaným z útoku na ni v prosinci 2016 v Prostějově.

Petra Kvitová si podává ruku s Karolínou Plíškovou.
Česká tenistka Petra Kvitová (druhá zleva) se zdraví s trenérem Jiřím Vaňkem....

Již dříve trestaný Radim Žondra tvrdí, že proces je vykonstruovaný a že Kvitovou viděl leda v televizi. Jeho obhajoba si vyžádala, aby se tenistka osobně dostavila na hlavní líčení. 

„Petra nabídla, že australskou šňůru vynechá a v lednu bude vypovídat. Po dohodě se soudem tak ale učiní začátkem února po návratu domů,“ řekl její tiskový mluvčí Karel Tejkal.

„Jít k soudu není pro nikoho příjemná věc, Petra se však k záležitosti staví čelem a ráda by už tuto životní etapu uzavřela.“

Není pochyb, že hrůzyplné vzpomínky, jež opět rozvířilo květnové dopadení podezřelého, Kvitové v kariéře neprospívají. Kromě tradiční trémy, chorob a nabuzených rivalek často zápolí také s nimi.

Autor: