Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Bikeři Cink a Nash dojeli na Světovém poháru v Andoře druzí

Sport

  14:33aktualizováno  17:02
VALLNORD (Andorra) - Druhá místa vybojovali na Světovém poháru v cross country horských kol v Andoře čeští reprezentanti Ondřej Cink a Kateřina Nash. Zatímco Nash ve Vallnordu zopakovala výsledek z předchozího závodu v italském Val di Sole, Cink se prosadil v elitním seriálu na stupně vítězů poprvé.

Kateřina Nash foto: ČTK

Nash ve vysoké nadmořské výšce podlehla o jedinou sekundu Němce Sabine Spitzové, majitelce kompletní sady medailí z olympijských her, a v průběžném pořadí se posunula na třetí místo. Čerstvý mistr republiky Cink téměř celý závod vedl, ale nakonec ho porazil mistr světa Nino Schurter.

Švýcar navázal na triumfy z Nového Města na Moravě a Val di Sole a upevnil si vedení v seriálu. Patnácté místo obsadil Jan Škarnitl, olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý skončil na 34. pozici.

Cink se ujal brzy vedení a vypracoval si náskok až 40 sekund. V posledním kole ho však dostihla skupina pronásledovatelů v čele se Schurterem, ale český biker dokázal zmobilizovat síly. Ostatní soupeře odrazil a dál sváděl s favorizovaným Švýcarem boj o vítězství. Nakonec dvojnásobnému světovému šampionovi a stříbrnému medailistovi z OH v Londýně podlehl o šest sekund.

Také Nash potvrdila, že je ve formě, a od startu se pohybovala v čele závodu. V posledních dvou kolech se ve stoupání pokusila soupeřkám nastoupit, poprvé ji však dojely a podruhé s ní ujela Spitzová, která poté českou reprezentantku předstihla a ukončila jedenáctileté čekání na triumf v závodě SP.

"Sjížděla jsem ji ke konci, ale škoda, že jsem nebyla těsně na ní, abych využila háku. Po těch rovinách jsem ji nemohla docvaknout," uvedla Nash pro server mtbs.cz. "Nadmořská výška mi vůbec nevadí. Říkala jsem si, že to bude moje výhoda," libovala si bývalá lyžařka, která žije v Kalifornii rovněž v horách."Myslím, že to byl skvělý závod. Hodně se taktizovalo a já jsem se snažila jet chytře, vyvážet se po rovinách za velkýma kolama a zabrat do kopců. Je to pro mě obrovský úspěch," radovala se.

Dva závody před koncem SP má na kontě 615 bodů a od vedoucí Slovinky Tanji Žakeljové ji dělí 175 bodů. Za druhou Evou Lechnerovou z Itálie zaostává o patnáct.

Cink, jehož dosavadním maximem bylo šesté místo z Nového Města, se dostal na celkovou čtvrtou příčku a má stejně bodů jako třetí Francouz Julien Absalon.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč