130 let

Česká bikerka Kateřina Nash | foto: ČTK

Bikerka Nash nebude objíždět Světový pohár a nemyslí ani na OH v Riu

Sport
  •   17:00
PRAHA - Bikerka Kateřina Nash v příští sezoně už nepojede všechny závody Světového poháru horských kol. Pokud bude nadále závodit, tak nejspíš jen v zámoří, kde trvale žije. V rozhovoru pro server mtbs.cz také vyloučila, že by uvažovala o účasti na olympijských hrách v roce 2016 v Riu de Janeiro.

Pětatřicetiletá Nash má za sebou povedenou sezonu, v níž skončila třetí v celkovém pořadí SP. I přesto se chystá svět "velké cyklistiky" opustit. "Dvě věci jsem si během téhle sezony uvědomila. Že jednak nechci končit se závoděním a jednak už nechci absolvovat kompletní svěťák. Závodění mě baví, takže teď jednám s týmem, jak to dál skloubit," uvedla česká reprezentantka, která hájí barvy americké stáje Luna.

"V Americe je hodně nových závodů, které mají ohlas a mohla bych na nich tým, respektive sponzory propagovat. Oni jsou docela nadšení, že by byl někdo, kdo by tým reprezentoval v Americe. Zbytek týmu by pokračoval na úrovni světové," přiblížila Nash detaily jednání s týmem. Konkrétní plán zatím nemá. "Těším se na další výzvy - pracovní. Tahle kariéra prostě dřív nebo později skončí, kolo se nedá dělat do šedesáti," prohlásila Nash s tím, že závodit by ještě mohla.

Velký vliv na její zásadní krok má náročné cestování

"Možná jen v Kanadě a v USA, ale ani to není jisté," dodala cyklistka, která vystudovala vysokou školu a těší se na pracovní příležitosti. Olympiáda za tři roky je pro ni až příliš daleko. "Zhruba před rokem, když nám tým nabídl smlouvy až do olympiády v Riu, což je v našem cyklistickém světě docela rarita, tak jsem věděla, že další olympiádu už nechci jet. Podepsala jsem jednoroční smlouvu s tím, že se během letoška rozmyslím co dál," řekla Nash.

Česká bikerka Kateřina Nash

"Jsem ráda, že jsem se mohla se svěťákem rozloučit v tom nejlepším. Mám dobrý pocit, že jsem dokázala vyhrát závod. Byla bych samozřejmě radši, kdybych závodů vyhrála víc a měla medaili z mistrovství světa," podotkla držitelka bronzu z ME 2007. Vítězství v závodu SP se dočkala v srpnu v kanadském Mont-Sainte-Anne. Velký vliv na její zásadní krok má náročné cestování.

"Už to dělám strašně dlouho. Letos bylo šest závodů svěťáku, půl sezony prosedím v letadle. Nemám moc dalších příležitostí závodit, pokud chceš mít nějaký soukromý život tam, kde bydlíš. Většina bodovaných závodů je v Evropě, a to prostě skloubit nejde," uvedla Nash, která jezdila i cyklokros. Třetí žena z MS před dvěma lety se však už možná nevrhne ani do cyklokrosové sezony, která startuje, byť ji láká případné loučení na domácím závodu SP v Táboře a také ME v Mladé Boleslavi. "To je samozřejmě hodně lákavé. Teď momentálně ale nevím," přiznala Nash.

Autor: ČTK